Навръх 3 март ще стане ясно дали президентът Румен Радев

...
Навръх 3 март ще стане ясно дали президентът Румен Радев
Коментари Харесай

Навръх 3 март ще стане ясно дали президентът Румен Радев ще създаде партията си „Трети март“

Навръх 3 март ще стане ясно дали президентът Румен Радев ще сътвори партията си „ Трети март “. Държавният глава бил решен да насочи политическото си обръщение, въпреки и завоалирано, от връх Шипка, откакто стана ясно, че никой няма да го демонтира, а в противен случай – ще бъде планово ремонтиран.

От седмици обстановката с президентската партия, тръгнала стремително даже поради слуховете около възможните ѝ публични учредители, дали ще прекъсне мандата на президента и даже сплетните кой ще застане като аватар за водач, е замряла.

Съветниците на Радев се оказали на полюсни тези дали президентът е добре да започва групировката въпреки и под непознато лице преди евроизборите или да замрази плана, за което Narod.bg към този момент писа.

Двата лагера на „ Дондуков ” 2 са остро разединени по тематиката, защото едната половина от екипа на Радев била на мнение, че в този момент е времето да се започва плана, до момента в който още има ярки съидейници и даже публично подкрепящи сходна групировка, поведена от президента, а другата – че е прекомерно рисково президентът да сътвори „ Трети март ”.

Аргументът бил, че евроизборите са тест за към този момент съществуващи партии и макар вълната от утвърждение измежду поддръжниците на Радев, то бъдещата партия „ Трети март ” нямала задоволително знакови лица с изключение на него, а и задоволително време, с цел да си завоюва голяма преднина на евроизборите и да се откри като непреклонен политически конкурент на сглобката.

Засега евродепутатите на Корнелия Нинова – Сергей Станишев, Петър Витанов и Елена Йончева са част от фракцията от Брюксел, която намерено поддържа Радев и бъдещите му политически упоритости, но съгласно част от консилиерите на президента не било подходящо „ да отива на първите си избори с депутатите на Българска социалистическа партия ”.

За свои ярки фрагменти обаче, които да основат съществени структури и да станат мощни претенденти или даже координатори, на този стадий президентът не бил подготвен с численост, аргументирали се съперниците на концепцията „ Трети март ” да стане формален политически индивид още напролет.

Спряганите имена на сподвижници на бъдещата групировка и даже на част от съветниците му, които щели да са евродепутати, също като планът към този момент са „ на изчакване ”, защото и самият Радев към този момент се колебаел коя от фракциите в кабинета си да слуша – надъханите или внимателните.

На този стадий от президентството издадоха, че каквото и да реши, президентът се готвел да го разгласи публично на нарочната дата 3 март – тематична отпратка към словото му, когато загатна за взлом към властта.

Дори се приказва, че президентът ще се качи до паметника, с цел да произнесе словото си оттова. Щял да бъде изработен освен намек за идващите му политически ходове, а да се произнесе и специана тирада за свършеното от кабинета на първия стадий от ръководството на обединението ГЕРБ-ПП-ДБ с предстоящо отрицателен уклон.

Изборът на дата за следващото слово не бил инцидентен и поради обстоятелството, че на 6 март държавното управление „ Денков ” би трябвало да си отиде, с цел да пристигна на власт кабинетът „ Габриел ”, като от Министерски съвет имат упоритостта това да се случи даже в един и същи ден.

Управляващите занапред са обезпокоени, че президентът може да се опита да неодобрява рокадата в сглобката, както към този момент стори с апела си от вторник Конституционният съд да се произнесе за законността дали Десислава Атанасова и Борислав Белазелков могат да заемат постовете си. Той прикани церемонията да не се състои, до момента в който не се произнесе Конституционен съд.

Източник: narod

Още вести четете в категория България.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР