Навръх 160-годишнината от рождението на писателя Алеко Константинов се замисляме

...
Навръх 160-годишнината от рождението на писателя Алеко Константинов се замисляме
Коментари Харесай

Здравка Евтимова: Незнаещият човек навсякъде по света ще е Бай Ганьо

Навръх 160-годишнината от рождението на писателя Алеко Константинов се замисляме над безсмъртните полезности и характерности на обществото ни, които той отразява в труда си.

Писателят и преводачът Здравка Евтимова дефинира романът " Бай Ганьо " като една международна творба, която минава оттатък граници и времеви интервал.

„ Трябва да се замислим какви са метаморфозите на Бай Ганьо. Той има две съществени направления на развиване през днешния ден и освен в България “, показва Евтимова, представена от БГНЕС.

По думите ѝ актуалните трансформации на Бай Ганьо са свързани с липса на познание, липса на умеене и на непримиримост да натрупа такива.

„ Какви са пътищата отворени пред индивида, комуто липсват познания и умения. Не единствено в България, само че и при нашите съседи, които желаят да употребяват този ослепителен разказ на Алеко Константинов, с цел да се гаврят с нас. Две са тези направления “, счита Евтимова.
На първо място, човек да бъде раболепен. Г-н шеф, каква прелестна тирада. Но раболепието стига до една службичка. Човек не е роден да стои на една службичка и да се крепи там със слузта на охлюв. Втората посока на човек без познание и умеене е да стане клеветник, освен в България, а на всички места.
Здравка Евтимова, публицист и преводач

Според Евтимова романът „ Бай Ганьо " би трябвало да се преглежда като един международен разказ, вечен. 

„ Защото незнаещият човек, дали живее в България, дали в Шанхай, Калкута или Ню Йорк, постоянно ще бъде един Бай Ганьо. Може да носи името Джак или някакво испанско или индийско име, само че той ще носи тези характерности – безочливост, липса на познания, липса на умения. Стига до едно равнище и оттатък него заличава себе си “, акцентира писателката.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР