Навръх 1 март, сергиите с мартеници не само че не

...
Навръх 1 март, сергиите с мартеници не само че не
Коментари Харесай

Пазарна икономика: Мартениците по сергиите - от 1,50 до 80 лева

Навръх 1 март, сергиите с мартеници освен че не понижиха, а още окупират всички спирки, подлези и кьошета на София. Изобилие от гривнички, брошки, детски мартеници с анимационни герои, дървени чудесии и пластмаса във всевъзможен вид от дълго време умориха сетивата на купувачите, които се чудят какво тъкмо да изберат на претрупаните щендери на търговците.

Въпреки упованията за мощен скок на цените, подобен тъкмо няма – просто мартеница има за всеки джоб и усет. Да купиш бяло-червен амулет за под 1,50 лева обаче към този момент е съвсем невероятно. Толкова костват най-евтините мартеници, под формата на преплетени бело червени конци в най-различен вид. За тази цена може да купите и прилична свежа гривничка, даже украсена с железна плочка или на ниска цена камъче.



Срещат се и мартеници под формата на типичен бижута – напълно от блестящи камъчета и сърчица, които обаче се считат за практични, тъй като хем могат да се мокрят, хем да се смъкват вечер като класическа гривна.

Повечето мартеници са тъкмо гривни и се купуват най-масово. Изборът е огромен – можете да си намерите с железна детелинка, маргаритка или кокиче, мъниста, камъчета, сърца или с някакво симпатично животинче. Отново най-вече се купуват тези със синьо мънисто против уроки.

За затъжилите се по лятото – продават се и с морски декорации – делфин, корабче или морска звезда. Малко по-скъпи са тези със седефче или пък кристал, които се водят за арт бижута – тяхната минимална цена е 2,50 лева, а най-високата докъм 4-5 лв..

Ръчно направените мартеници, които просто са от по-дебела прежда, също костват малко повече – гривните са над 2 лв., а тези с в допълнение бижу плочка с рисунка, мънисто или сърце – към 2,50 лева

Ако сте обожател на класическата изчистена мартеница, може да се окаже, че мъчно ще си намерите такава - най-просто направените Пижо и Пенда, или бяло- червени пискюли се оферират, само че рядко. По-малките се продават за към 3 лв., а по-големите – за 5 лв.. За 2-3 лв. пък може да си намерите бели и червени топки, които също са с визията на положителната остаряла мартеница.

Доста настоящи са и направените декорации за стена с всевъзможни размери – цената им е от 3,50 лева докъм 20-ина-30.





Обикновено върху изплетена основа са прикачени силиконови лястовички, щъркели и цветя, има и фолклорна рисунка на мъж с гайда или танцуващи хоро.

Друг вид е върху изплетено сърце с прикачени Пижо и Пенда, или пък червено-бяла подкова за шанс и благополучие.

За децата има специфични примамки – мартеница с дрънкулка на Миньоните, Енгри бърдс, принцеса Елза, Мики Маус.

Тези мартенички, които се закачат с безвредна игла, не са скъпи и костват най-вече 1,50 лв..

Търговците, решили да поспечелят повечко пари, са изложили по сергиите и цели комплекти от фигурки – каручка с магаре или кон, плюс цветя и фигурки на облечени в носии. Те костват към 20-30 лв., а по-големите стигат и до 40-50.

На някои арт сергии са изложени големи мартеници, съвсем с растежа на бебе – пискюли, кукли Пижо и Пенда, които обаче са много скъпи – цената им отива над 50-60 лв., а някои стигат и до 80. Те са направени от вълна, а главите и ръцете – от тиква, изясняват арт-търговците.

Много фешън са и остроумните надписи върху тънка дървена плочица за 1 март – с пожелания за здраве и шанс, или пък някоя национална остроумие. Цените им са сред 4 и 8 лв..

И тази година, търговците не пропуснаха да оферират бяло-червени кончета с плочица, върху която има надпис за почитателите на разблични тимове – най-много Левски, ЦСКА. Има и с закачлив надпис „ Най-добрият шурей, най-хубавата снаха или баба.



Арт плетениците са най-скъпи и най-нетрадиционни – част от тях въобще не могат да се възприемат като мартеници. Особено истински и забавни са изплетените с възли – под формата на старобългарски вид огърлици и украшения, върху които е окачено и звънче. Цената им е от 15 до 30 лв..

Снимки: Lupa.bg

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР