Наводненията в Карловско продължават да са тема №1 у нас.

...
Наводненията в Карловско продължават да са тема №1 у нас.
Коментари Харесай

Само в Lupa.bg: Кой разреши поголовната сеч край Карловско?

Наводненията в Карловско не престават да са тематика №1 у нас. Мнозина разясняват следствията и се пробват да схванат за какво се е случило всичко това. Но малко на брой споделят умело мнение. Други избират да разясняват кое от дейностите на хората на властта е политически ПР и кои се правят чистосърдечно.

Ще ви срещнем със смисъла на гората и за какво се стигна дотук, а това надалеч не е изолиран случай. а някой би трябвало да понесе отговорност и да дава отговор пред хората, пред тези, които пострадаха.

Гората задържа вода, когато вали - тя е по едно и също време щит против наводненията и жив източник на питейна вода. Всяко леке унищожена гора значи повече вода надолу по ската при порои и по-малко вода за региона в запас, когато е изсъхнало.

Кадрите от наводнените села доста ясно демонстрират от кое място идва водата - тя носи остатъци от опустошена гора, каквито могат да дойдат единствено от сечища. На тези фотоси, правени през 2022 година, проличава и от кое място. 

Всички оголени петна, които са КАФЯВИ на цвят, съставляват напълно неотдавна изсечена гора, през този сезон - другояче растителността би почнала да се възвръща. Това е брутална, поголовна сеч.

Червените стрелки демонстрират пътя на водата. От изсечените била и скатове тя няма къде другаде да отиде с изключение на надолу и по деретата и реките към селата.

Ако това не е несъразмерна сеч, значи дефиницията за такава би трябвало незабавно и фрапантно да се промени, тъй като обезпечено ще има още доста наводнения.

А регионалният шеф споделил, че противозаконна сеч няма или в случай че има - тя е незначителна. Това е ОЩЕ ПО-ЛОШО. Означава, че някой/някои я позволява тази сеч. Престъпление е!



Дърветата единствено понижават скоростта на водата, която идва от високите върхове. Другото, което е - при изтеглянето на трупите, оголват земята от шумата, която покрива горния слой на почвата от ерозия.

Но, когато падне дъжд в големи количества, той понася горния пласт на почвата, която е суха и се рони.

И да не забравяме, че в България след сеч компанията не залесява, събира дебелата маса, която може да продаде по-скъпо и оставя клони и паднали и изсъхнали дървета.

На уеб страницата на Изпълнителната организация по горите може да се видят така наречен " позволителни за сеч " за всяко обитаемо място. Потресаващи количества. 

Проверка демонстрира, че горите над трите опустошени села са изсечени преди 100 години. Да, но не! Оказа се, че данните са за... 2022 година! И всичко е ЗАКОННО!

За с. Богдан са издадени общо 29 позволителни за сеч на 5 603 куб.м дървесина за 2022 г. 

За с. Слатина са издадени общо 56 позволителни за сеч на 12 478,3 куб.м дървесина за 2022 година

За с. Каравелово са издадени общо 73 позволителни за сеч на 14 531,2 куб.м дървесина за 2022 година

Всичко 32 612,5 куб.м дървен материал е позволен за сеч през 2022-а за трите села. Това са стотици камиони, в случай че не и хиляди, които са минали или са щели да минат през селата, и на тези хора там не им е минало през разум да попитат за какво се сече и опустошава гората над тях.

Истинският въпрос е ЗАЩО страната позволява да се унищожават горите на България.

В обществената мрежа също се развихри полемика по тематиката:

" За да може избрана група от хора да забогатеят бързо и посредством тях да зареждат политическите партии ", разяснява Виолета Савчовска. 

А Атанас Кеков добавя: " Точно по този начин. Затова, който и да е на власт, не пипа " дърварите ".

Тези две отзиви обобщават всичко.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР