Наводненията в Гърция убиха поне един човек, докато страната се бори с „напълно екстремен метеорологичен феномен“

...
Гърция е залята от проливни дъждове, които наводниха домове, предприятия
Коментари Харесай

Гърция е залята от проливни дъждове, които наводниха домове, предприятия и пътища и причиниха смъртта на най-малко един човек, след като стена се срути при екстремното време.

Стотици милиметри валежи бяха изсипани над някои райони през последните 24 часа, докато силна зона с ниско налягане преминава над страната, което води до опасни внезапни наводнения.

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис каза, че е изправена пред „напълно екстремен метеорологичен феномен“ и призова обществеността да следва инструкциите на властите.

Валежите са особено силни в Централна Гърция и на остров Евия и Спорадските острови.

Един мъж загина във вторник, след като беше притиснат от стена в село Агиос Георгиос, близо до град Волос, според гръцката противопожарна служба.

Още един мъж е в неизвестност, след като е бил пометен с колата си в покрайнините на Волос, казаха от противопожарната служба пред CNN.

Движението е забранено от полицията във Волос и околните райони, както и на остров Скиатос. Част от местната болница във Волос също е наводнена.

Мъж кара колелото си в придошли води по време на буря в град Волос, Гърция, 5 септември 2023 г. Мъж кара колелото си в придошли води по време на буря в град Волос, Гърция, 5 септември 2023 г. Анастасия Карекла/Еврокиниси/Ройтерс Автомобили се движат сред отломки и кал след внезапно наводнение по време на буря в град Волос, Гърция, 5 септември 2023 г. Автомобили се движат сред отломки и кал след внезапно наводнение по време на буря в град Волос, Гърция, 5 септември 2023 г. Анастасия Карекла/Еврокиниси/Ройтерс

Бурята, която официално е наречена Даниел от националните метеорологични служби в Югоизточна Европа, се придвижва бавно през страната към югозапад.

Центърът му излиза в Средиземно море, но ще продължи да носи обилни валежи и наводнения в Гърция и островите в източното Средиземноморие през следващите 24 до 48 часа.

Публикувани са червени предупреждения за проливен дъжд и гръмотевични бури до сряда за множество провинции, особено за източните брегове, където ще има непрекъснати пристъпи на гръмотевични бури.

Когато бурята навлезе в Средиземно море, тя може да придобие характеристики, подобни на тропическа буря.

сателит за метеорологична медицина 2020 НАСА/НОАА

Известни като „медикани“, тези системи могат да доведат до опасни условия в Средиземно море и крайбрежните страни, подобни на тропически бури и урагани в Атлантическия океан или тайфуни в Тихия океан.

Топлите температури на морската повърхност от 27 до 30 градуса по Целзий биха могли да позволят на бурята да се засили в източното Средиземноморие през следващите ден или два.

Бурята идва точно когато Гърция успя да овладее стотици бушуващи горски пожари, които опустошиха части от страната през последните седмици.

Учените са категорични, че видът екстремно време, пред което Гърция се изправи това лято, от наводнения и пожари до екстремни горещини, ще става все по-често срещано и по-тежко, тъй като хората продължават да изгарят изкопаеми горива, затоплящи планетата.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР