Наводненията в Гърция и съседните нации оставят 14 жертви, но 800 са спасени от пороите

...
Атина, Гърция — Повече от 800 души са били спасени
Коментари Харесай

Атина, Гърция — Повече от 800 души са били спасени през последните два дни от наводнения в Гърция, съобщи противопожарната служба в четвъртък, след силни дъждовни бури превърнаха улиците в бушуващи порои, хвърлящи коли в морето и отмиващи пътища. Дъждовните бури удариха и съседни България и Турция, оставяйки 14 жертви в трите страни, включително трима души в Гърция.

Говорителят на пожарната Василис Ватракоянис каза, че бързите специалисти по водно спасяване и водолази от звената за реагиране при бедствия на службата , както и армията, участваха в спасителните операции и се опитваха да достигнат отдалечени райони, въпреки че пътищата бяха отнесени.

Наводнението е след опустошителните горски пожари, които унищожиха огромни масиви от гори и земеделски земи , изгори домове и причини смъртта на повече от 20 души.

Наводнението в четвъртък беше съсредоточено главно в централните градове на Кардица, където според съобщенията хората търсеха спасение от покачващите се водни нива на покривите на домовете си. По-късно през деня се прогнозира още дъжд.

посочвайки глобалното затопляне, причинено от човека, като основен виновник. Дори когато пропитите бури започнаха да удрят Гърция, екипите на пожарната в други части на страната продължаваха да работят, за да потушат безпрецедентните, смъртоносни горски пожари.

По-топлите океани подхранват по-мощни, по-малко предвидими бури и ООН Световната метеорологична организация публикува нови данни в сряда, показващи, че последните три месеца са били най-горещите, регистрирани някога в световен мащаб.

През март генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова богатите страни да повишат целите си за постигане на въглеродна неутралност, тъй като възможно най-близо до 2040 г. (повечето нации в момента са насочени към 2050 г.), в спешен опит да „обезвредят климатичната бомба със закъснител“.

„Човечеството е върху тънък лед и този лед се топи бързо“, каза шефът на ООН във видео съобщение, докато група от експерти издаде доклад, който той оприличи на „ръководство за оцеляване на човечеството“.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР