Наводненията, които опустошиха европейската част на Турция, оставиха тежки следи.

...
Наводненията, които опустошиха европейската част на Турция, оставиха тежки следи.
Коментари Харесай

Турция след бедствието: Как се включи държавата?

Наводненията, които опустошиха европейската част на Турция, оставиха тежки следи.  Във вчерашния ден стана ясно, че жертвите на този катастрофален естествен случай са достигнали броя от осем души, като двама от тях са починали в столицата Истанбул, а шестима в провинция Къркларели, която граничи с България.

Нахиде Дениз, публицист и дълготраен сътрудник на Българска телеграфна агенция в Турция, даде информации за обсега на бедствието и напъните за възобновяване в ефира на „ Нашият ден “. Тя описа, че след серията трусове в югоизточните области на Турция през февруари, наводненията се развихрят в северозападните и западните провинции, централната част на страната, а тук-там засегнаха и Егейското крайбрежие.

Според госпожа Дениз най-силно изумени са провинциите край Черноморското крайбрежие:

„ Самсун, който беше тежко обиден, изпита обсада на автомагистрали и мостове, предходната седмица, а по-късно обстановката се утежни и в столицата Анкара, където улиците се трансфораха в същинско море. Наводнението се популяризира и в европейските елементи на Турция, като засегна огромни региони в Истанбул с милионно население “.

Г-жа Дениз разясни, че провалите в Истанбул са местни и не засягат целия град. Управлението на града незабавно е  подхванало дейни ограничения за справяне с бедствието. „ Мобилизирана е държавната работа за битка с бедствия и повреди, както и избавителни екипи от кметството. Хората, които бяха наранени, са настанени в пространства за потърпевши при бедствия, а други са приети в болница в държавните лечебни заведения “, споделя тя.

За да се подкрепят потърпевшите, в кметството на Истанбул е бил образуван специфичен спешен щаб, който е  работил 24 часа без спиране.  Кметът на града е съобщил, че са били изпратени над 1000 екипа с машини и коли за спешна помощ.

Министърът на вътрешните работи на Турция е оповестил, че на всяко потърпевшо семейство ще бъдат предоставени по 15 000 турски лири помощ.

След този сериозен естествен случай, напъните за възстановление и помощ за потърпевшите не престават, до момента в който общността и управляващите работят за възобновяване на естествения живот в изумените региони.

bnr.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР