Наводнения в Либия: Експерти предупреждават за язовирите Дерна от близо 40 години, казва държавният прокурор

...
Проучване, поръчано от либийското правителство десетилетие по-късно, разкрива, че техните
Коментари Харесай

Проучване, поръчано от либийското правителство десетилетие по-късно, разкрива, че техните структури съдържат пукнатини и пукнатини, според главния прокурор на страната Ал-Седик Al-Sour.

През 2007 г. с турската фирма Arsel Construction Company беше сключен договор за поддръжката на двата язовира и изграждането на трети.

Уебсайтът на фирмата твърди, че работата е приключила през ноември 2012 г., но последните сателитни снимки показват, че не е построен трети язовир. Arsel не отговори на исканията за коментар.

Много чуждестранни компании избягаха от Либия след подкрепения от НАТО бунт и гражданска война през 2011 г., при които дългогодишният владетел Муамар Кадафи беше свален.

Известно време по-късно около £1,6 милиона бяха заделени за язовирите, но доклад от 2021 г. на държавна одиторска агенция установи, че те не се поддържат.

„Опустошително чудо“: 11-годишно момче оцеля след наводненията в Либия, след като цялото семейство загина

Г-н Ал-Сур по-рано каза, че прокурорите ще разследват срутването на язовирите и отпускането на средства.

Наводненията убиха най-малко 11 000 души, като повече от 10 000 все още са в неизвестност. Голяма част от Дерна е унищожена.

Министърът на здравеопазването от източното правителство на Либия, Осман Абдуджалил, каза в неделя, че 3283 тела са били погребани - много в масови гробове извън Дерна, докато други са били прехвърлени в близките градове и градове.

Щракнете, за да се абонирате за Sky News Daily, където и да получавате вашите подкасти

Спасителните усилия са възпрепятствани от лоша координация, затруднено получаване на помощ в най-тежко засегнатите райони и унищожаване на инфраструктурата на Дерна, включително няколко моста.

Оказа се също, че преди бурята Даниел съперничещи администрации управляват Либия - едната на запад, подкрепяна от няколко въоръжени групи и милиции, а втората на изток, съюзена с самозваната Либийска национална армия - даде противоречиви предупредителни съобщения.

Община Дерна публикува изявления на уебсайта си, призоваващи жителите да евакуират крайбрежните райони. Но много жители казаха, че са получили текстови съобщения на телефоните си, призоваващи ги да не напускат домовете си.

Прочетете повече:
Страховете растат от разпространението на болестта след смъртоносните наводнения в Либия
Преди и след снимки показват опустошение в Дерна
Пропуснатите шансове за спасяване на жертвите на наводненията в Либия от бедствие

Активисти призовават за международно разследване, страхувайки се, че местното разследване ще бъде безплодно в толкова разделена страна.

Либия страда от слаби публични институции, вътрешен конфликт и дълбока нестабилност, което позволи на корупцията да се разпространи с малко или никакви проверки на злоупотребите в публичния сектор, според Transparency International.

Междувременно Подкрепящата мисия на ООН в Либия заяви, че е загрижена за замърсяването на водата и липсата на канализация след срутването на язовирите, което ще доведе до „втора опустошителна криза“.

Хайдер ал-Сайх, ръководител на Либийския център за борба с болестите , каза в телевизионни коментари в събота, че най-малко 150 души са страдали от диария, след като са пили замърсена вода в Дерна.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР