Наводнени къщи и разрушена инфраструктура продължават да създават сериозни проблеми

...
Наводнени къщи и разрушена инфраструктура продължават да създават сериозни проблеми
Коментари Харесай

Наводнението в Монтанско: Шест месеца след бедствието все още няма държавна помощ

Наводнени къщи и разрушена инфраструктура не престават да основават съществени проблеми за общините в Монтанско, откакто регионът беше сполетян от водната буря при започване на юни 2023 година. Въпреки миналите шест месеца, следите от това злополучие към момента са забележими, а общините се изправят пред обилни усложнения заради липса на поддръжка от страна на страната.

Десетки къщи бяха наводнени, а инфраструктурата, в това число пътища и мостове, беше разрушена от силата на естественото злополучие. Пострадалите жители получиха дарения от частни лица , сумата от които се пресметна на към 300 лв. на човек. Въпреки тази поддръжка, държавната помощ за възобновяване към момента не е била предоставена.

Кметът на град Берковица Радослав Найденов показа, че общината е изготвила претенции за финансова помощ към Междуведомствената комисия на стойност 12 800 милиона лв. , само че до момента е получена единствено частична финансова помощ в размер на 2 160 милиона лв.. От тази сума над 1 805 милиона лв. са предопределени за ремонт на опустошения мост . В момента се прави планиране, след което ще бъде определена компания, която да извърши неотложния ремонт.

Кметът добави, че проблемите включват изцяло разрушени улици в Берковица , квартал „ Раковица “, селата Бързия и Слатина, както и нарушена инфраструктура. Ситуацията изисква незабавни дейности за възобновяване на инфраструктурата и помощ за засегнатите общности.

Наводнението в Монтанско през 2023 година подсети за нуждата от подготовка и взаимност при справяне с естествени бедствия , както и за значимостта на ефикасната реакция на страната, с цел да се помогне на засегнатите жители и да се възвърне засегнатата инфраструктура.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР