Навлязохме в третата годишнина на тази мащабна агресивна, непредизвикана с

...
Навлязохме в третата годишнина на тази мащабна агресивна, непредизвикана с
Коментари Харесай

Тодор Тагарев: Украйна удържа не заради помощ отвън, а заради стремежа се към свобода и независимост

" Навлязохме в третата годишнина на тази огромна нападателна, непредизвикана с нищо съветска война в Украйна ", това сподели в предаването „ Стълбището ” на Дарик радио министърът на защитата Тодор Тагарев. " Самата Русия беше дала гаранции за сигурността по няколко метода – контракта за раздробяване на Съветския съюз, двустранни контракти, Будапещенския меморандум. По доста способи Русия беше дала гаранции за сигурността, независимостта и териториалната целокупност на Украйна ", напомни той. " Последва анексията на Крим и поддръжката за сепаратистките придвижвания в Донбас, а към този момент преди две години Путин заповяда началото на тази огромна експанзия. Беше струпал много огромна войска. Пунинофилите се надяваха на мълниеносен триумф, всички говореха, че след няколко дни ще падне Киев, а за няколко седмици и цяла Украйна, само че тя удържа. Тя удържа не поради помощ от някой различен извън, а поради устрема на всички украински жители към независимост и самостоятелност, готовността да жертват живота си, с цел да защитят своята татковина ", безапелационен е Тагарев. " Това избави Украйна! "

Когато тази война продължава дълги месеци и при тези основни разлики в икономическата мощност и демографския капацитет на двете страни, ясно е, че доста мъчно би се справила независимо, уточни военният министър. Затова демократичният свят, разбирайки какво значи това за интернационалната сигурност и за международния ред, за нашето световно развиване на някакви морални основи, разбра, че би трябвало да оказва помощ материално на Украйна.

" В първите седмици имаше апели НАТО да направи интервенция за надзор над въздушното пространство, възбрана за полети и т. н., това нямаше по какъв начин да се случи, само че с материална помощ, финансова, дипломатическа и филантропична, целият либерален свят оказва на Украйна ", сподели още Тагарев.

По думите му с развиването на военните дейности, последователно паднаха някои табута. Дълго време западът не искаше да дава тежки въоръжения. Много бързо се разбра обаче, че няма по какъв начин да се случи удобен излаз от тази война, в случай че не са тежките въоръжения. С много месеци забавяне, съгласно него, бяха дадени танкове, бронирани машини и по-сериозна артилерия на Украйна, които тя сполучливо употребява. След това въпросът беше за даването на разнообразни типове ракетно въоръжение с по-голяма големина на деяние. Там още нямаме изцяло схващане за даване на всички вероятни типове оръжия, само че най-малко западните страни, които разполагат с такива въоръжения, изпратиха ракетни системи с деяние от порядъка на 150 км и малко повече, което несъмнено оказва помощ на Киев, не с цел да атакува територията на Русия, а с цел да нападна логистични центрове за подготовка на войски, командни пунтове – обекти, които имат директно отношение към водене на бойните дейности. Но към момента има страни, които се въздържат, разяснява Тодор Тагарев. Напр. Германия разполага с подобен вид ракети, само че държавното управление взе решение да не ги дава на Украйна. Тук това табу към момента не е паднало напълно. Също по този начин дълго време имаше съмнение дали да се даде авиация на Украйна. В последна сметка решението е взето, ще й бъде предоставена бойна авиация, само че процесът лишава време. Ще минат още месеци, до момента в който Украйна стартира да употребява новата бойна авиация – главно самолети Ф16 от разнообразни модификации, с цел да подсигурява своята сигурност.

" Смъртта на Алексей Навални няма директно въздействие върху отношението към Украйна, сподели военният министър в отговор на въпроса по какъв начин гибелта на съветския опозиционер ще се отрази върху помощта за Украйна. Тя демонстрира на западните водачи за следващ път, че Путин не е човек, с който може да се договаря ", добави той. Путин безусловно безогледно преследва своите цели, гази всевъзможни правила, за него няма никакви ограничавания и това беше следващото удостоверение. Навални като харизматичен водач имаше въздействие в западните общества, само че единствено толкоз, доколкото удостовери характера на режима в Кремъл. Това е, директно отношение към войната в Украйна гибелта на Навални няма.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР