Навлизането на мрежата от пето поколение ще се усети във

...
Навлизането на мрежата от пето поколение ще се усети във
Коментари Харесай

5G мрежата е в основите на Индустрия 4.0

Навлизането на мрежата от пето потомство ще се усети във всички области, споделя Никола Гечев, шеф корпоративни продажби във VIVACOM. Телеком операторът започва обезпечаването на 5G в централните елементи на всички регионални градoве и по автомагистрала „ Тракия “ от София до Пловдив посредством DSS метода

 

- Какви са първите заключения за VIVACOM от към този момент функциониращата 5G мрежа?

- Предимствата на 5G мрежите са неоспорими. Това е най-авангардната мобилна технология сега. Тук приказваме за напълно нови благоприятни условия – доста по-високи скорости и пренебрежимо малко времезакъснение при прехвърлянето на информация, голям брой свързани устройства. VIVACOM направи първата крачка към обезпечаване на тази мрежа на своите консуматори. Стартирахме я в централните елементи на всичките 27 регионални града и по автомагистрала „ Тракия “ от София до Пловдив посредством метода за динамичното шерване на спектъра (DSS). При него едни и същи честоти се употребяват и за 4G, и за 5G услуги. По този метод VIVACOM се подрежда до водещи телеком оператори като Swisscom, Play, Vodafone, Verizon и AT&T, стартирали своите мрежи от пето потомство със същата технология.

- Кои бизнеси очаквате да се възползват първи от новите софтуерни благоприятни условия?

- 5G мрежите са в основата на всички технологии и решения от ново потомство, обединени в понятието Индустрия 4.0. Тези технологии са причина за по-бърз и доста по-устойчив растеж на производството и генерирането на добавена стойност, а оттова и за развиването на заетостта, приходите и благосъстоянието на хората. Няма да е пресилено, в случай че кажем, че тази технология ще способства повече, в сравнение с това са създали в минали столетия земеделието и отглеждането на животни, парните мотори и електронните изчислителни машини.

 - Бихте ли показали няколко изцяло нови благоприятни условия, които 5G мрежата носи?

- Това, което прави 5G в действителност революционно, е понижената инертност, до 1ms, което е 10-кратно усъвършенстване по отношение на това на 4G. Навлизането на мрежата от пето потомство ще се усети във всички области – като стартираме от развиване на умния град и автоматизацията на промишлеността, преминем през качествено нов метод за реализиране на опазването на здравето посредством телемедицина и на образованието посредством облачни решения и цифрови класни стаи и стигнем до опциите на мрежата в развлекателната и гейминг промишлеността.  

Напълно нова е и опцията за основаване на „ частна мрежа “ посредством опциите на  5G връзката. Това е така наречен слайсинг на мрежата, или заделяне на част от потенциала на мрежата за съответния консуматор, което ще е от голяма изгода за държавните институции и корпоративните клиенти. 

- Каква е ролята ви в развиването на smart city решения?

- Вече няколко години VIVACOM предлага решения за развиване на умния град, обединени в платформата VIVA Smart City. Все повече български общини внедряват умните решения за ръководство на градската среда. През 2019 година да вземем за пример стартирахме система за мониторинг на въздуха в община Търговище. Осъществихме 4 пилотни плана за мъдро сметосъбиране в София и в Козлодуй. Вече имаме над 33 плана за видеонаблюдение в общини в цялата страна. Тук ролята на 5G е основна – мрежата ще даде доста повече благоприятни условия за внедряване на такива решения. Категорично мога да заявя, че локалната власт е отворена към нововъведения и все по-често се обръща към технологиите за разрешаване на проблемите на актуалния град.    

- Как държавната администрация може да се възползва от 5G мрежата, а жителите да усетят по-висока успеваемост на връзките си с администрацията?

- 5G дава опция всички процеси, които протичат в градовете, да бъдат обхванати в цифрови платформи за предпазване и култивиране на данни. Да вземем например  видеонаблюдението, което дава опция за възстановяване на сигурността. 5G може да обезпечи още по-ефективно видеонаблюдение, основано на  изкуствен интелект за различаване на автомобилни номера, модели на държание, следене на обекти и други Тези решения могат да се внедряват и в преносими обекти като рейсове, камиони, влакове точно посредством 5G. И още един образец – мрежата ще способства за разрешаване на един от огромните проблеми на актуалния град – трафика. Тук тя ще подкрепи цялостното му ръководство, както и за усъвършенстване на градския превоз. Мрежата разрешава консолидираното на GPS решения от ново потомство, така наречен аsset tracking, или следене на преносими обекти.

Изключителни са преимуществата на мрежата и във връзка с различен проблем на актуалния град – замърсяването на околната среда. Чрез нейните благоприятни условия могат да се наблюдават в действително време параметрите на въздуха и на водата, и да се реализира предварителна защита от естествени бедствия.

Накратко – внедряването на съставените елементи на умния град ще способства за изцяло възстановяване на живота на хората, ще позволи значително проблемите на урбанизацията и ще усъвършенства и форсира взаимоотношенията сред обособения човек и администрацията.

- С каква тактика VIVACOM ще поддържа конкурентно преимущество пред другите оператори? Какво да чакаме до края на тази и идната година?

- VIVACOM пристъпи към 5G с създаване на покритието. Ще продължим да го разширяваме и да работим за увеличение на оптимално достижимите скорости, само че за това е нужен и по-голям честотен набор. Надяваме се през идната година секторният регулатор в лицето на Комисията за контролиране на известията да инициира процедури по даване на нужните честоти на операторите.

Венцислав Савов. Интервюто е оповестено в бр. 10/20 на списание " Мениджър "
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР