Навлизането на два Су-24 на руските ВВС във въздушното пространство

...
Навлизането на два Су-24 на руските ВВС във въздушното пространство
Коментари Харесай

Руски Су-24 прекъсна брифинг на Педро Санчес в база на НАТО в Литва

Навлизането на два Су-24 на съветските Военновъздушни сили във въздушното пространство на Литва прекъсна взаимната изява на испанския министър председател Педро Санчес и президента на Литва Гитанас Науседа в базата на НАТО в Шяуляй. Санчес е на посещаване в Балтийските държави- Литва, Латва и Естония

Литва е последната спирка на Педро Санчес преди да се върне още веднъж в Испания. При визитата в авиобазата, където има испански контингент, код " алфа ", задействан по средата на речта на президента на Литва, подвигна на крайник целия боен състав . На два испански изтребителя беше подредено да прихванат съветски самолети, летящи над интернационалните води на Балтийско море. Държавните глави бяха отведени, а публицистите преместени на несъмнено място.

Оказа се, че съветските самолети са навли във въздушното пространство на Литва без авансово да разгласи полета си.

" Руските самолети са изхвърчали от Калининград. Те са летели с изключени бордовите транспондери. Пилотите не показаха полетни проекти и не влязоха в радиовръзка с районния център за въздушен надзор ", заяви Андриус Дилда, представител на литовския защитителен щаб.

След като бе изяснено, че няма опасност, Санчес и Науседа продължиха взаимната си аудиенция.



" Току-що видяхме какво в действителност се случва. Това оправдава наличието на испански сили тук, в Литва ", сподели Санчес, който поздрави испанските бойци за отбраната на " териториалната целокупност " на Литва. Те са част от контингента на НАТО, който охранява въздушното пространство над Балтийските страни от вероятни съветски закани, поради рестриктивните мерки, които те имат във връзка с Противовъздушната защита. Министерството на защитата посочи, че там са ситуирани седем испански самолета и това е осмата им задача от 2004-та година насам в този район.

Подобен случай като днешния в района на Балтийско море се случват няколко пъти седмично. Сили от други страни на НАТО пазят небето на Литва, Латвия и Естония от 2004 година, когато те се причислиха към пакта.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР