Навлизаме в сезона на вирусите и един от начините да

...
Навлизаме в сезона на вирусите и един от начините да
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Навлизаме в сезона на вирусите, носенето на маска е начин да се предпазим

„ Навлизаме в сезона на вирусите и един от методите да предпазим себе си и близките е носенето на маска “. Това предложи пред Българска национална телевизия проф. Тодор Кантарджиев.

По думите му, сега се популяризират боковируси, аденовируси, риновируси, в по-малка степен респираторно-синцитиален вирус, 887 са записаните случаи на корона, само че грип към момента няма.

„ Студеното време, близкият контакт сред хората и свитите кръвоносни съдове на носа подготвят към вирусна зараза “, изясни експертът.

Друга съществена рекомендация с изключение на носенето на маски е самоизолирането, когато човек стартира да киха, кашля и да има температура, тъй като по този начин защищава себе си фамилията си и близките, напомни той.

„ Важно е, несъмнено, да се приема витамин D, в този момент няма интензивно слънчево греене, значим е и витамин C, това е предварителна защита, само че не трябва дълго време от този витамин да се вземат огромни количества – 1 грам, 2 грама. Също по този начин би трябвало да се консултирате с доктор, в случай че вземате имуностимулатори, пребиотици, пробиотици, синбиотици и така нататък “, сподели проф. Кантарджиев.

Той предложи имунизиране против грип още в този момент, с цел да има време да са построи имунитет до идване на грипа, само че що се отнася до грипните епидемии напомни, че към този момент се приказва и за имунологична памет.

„ Когато огромна част от популацията с години по традиция се имунизира и когато грипните епидемии минават една през друга, нормално се поддържа прочут имунитет измежду популацията “, изясни експертът.

Той разяснява и тематиката за взрива на креватни дървеници, като обърна внимание, че тези инсекти са доста неприятни, само че не придвижват рискови инфекции. По думите му е значимо човек да внимава по време на пътешестване и когато му се постанова да спи в хотел, да опакова добре бельото в багажа си и в случай че установи захапване от дървеница, да обработи раничката против зараза, която може да възникне на ухапаното място.

„ Как става носенето на креватните дървеници? Обикновено с багажа. Така, че би трябвало да бъдем деликатни “, предложи той.

Проф. Кантарджиев разяснява и опциите за болест с бактерията Vibrio vulnificus, която вирее в брахични - смесени води. По думите му тя може ди аргументи ранички, които би трябвало да се обработят с подобаващи дезинфектанти. 

Специалистът се спря и на изгодата от туршиите, чийто сезон е сега, и акцентира, че ферментиралите артикули, каквито са те, са се най-хубавият антиоксидант, само че е доста значимо да бъдат добре стерилизирани.

По отношение на месните консерви експертът изрично предложи да бъдат стерилизирани два пъти, а след отварянето им месото още веднъж да бъде термично обработено.   
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР