Навия общ устройствен план на Пловдив е перфектно замислена корупционна

...
Навия общ устройствен план на Пловдив е перфектно замислена корупционна
Коментари Харесай

Съветниците от ДБ: Новият ОУП на Пловдив е перфектно замислена корупционна схема

Навия общ организационен проект на Пловдив е съвършено замислена корупционна скица, с която ще се отвори опция за търговия с въздействие за години напред. Ако той бъде признат в този му тип, то пловдивчани ще живеят в нездравословна среда, а ръцете на вложителите ще бъдат извивани. Това разгласи на своя конференция състава на общинските съветници на Демократична България-Обединение от Пловдив.

Според Демократична България в плана на Общ устройствен план са заложени несъществуващи в закона зони с измислени индикатори. „ Една немалка част вложители в някакъв миг ще се сблъскат с незаконосъобразните параметри в новия Общ устройствен план. Пред тях ще има две благоприятни условия —да водят каузи няколко години или да потърсят подпомагане от общината за смяна на параметрите. Така де факто Общината ще вкара индикаторите в законовата им рамка, като изкара нещата по този начин, като че ли прави „ услуга” на определени вложители “, съобщи пред медиите Веселина Александрова.

Общинските съветници акцентираха на обстоятелството, че Наредба 7 споделя „ озеленяване на имота от 20 до 30 на 100”, а в Общ устройствен план са заложени 40 %. При това несъгласие вложителят ще получи мечтаното от него минимално озеленяване от 20 %, защото надали някой строител ще отдели 40 на 100 от парцела си за саксии и градинки.

„ В резултат вместо 40% озеленяване, ще имаме 20% озеленяване. Или схемата в резюме е следната: Умишлено се качват параметрите на озеленяване и се понижава кинт, с цел да може по-късно, за определени вложители да се изтъргува разликата до параметрите на Наредбата. Така официално се съблюдава закона, само че е осребрена „ добрината” към вложителя “, обявиха общинските съветници.

По-притеснително за съветниците се оказва концепцията, че към този миг не е спазен здравословния най-малко от зеленина за град с мащабите на Пловдив. Иначе казано, Законът за устройство на територията /ЗУТ/, който дефинира нужния размер на зелени площи, бива заобиколен с надуване на процентите в града под тепетата. Така посредством потреблението на тревички към тротоарите и саксии пред частните здания, изкуствено се „ задоволяват “ условията, показват от Демократична България.

От групата показаха, че в случай че реалност Община Пловдив в лицето на кмета Здравко Димитров и гл.арх. Димитър Ахрянов се борят с презастрояването в Пловдив, те би трябвало да заложат на построяването на повече паркове и градинки. Освен възраждането на всички в този момент построени зелени площи, пловдивчани би трябвало да имат огромен парк на пешеходно разстояние от вкъщи си, оферират те.

„ По условия за град с по-малко 200 000 души трябват 20% зелени площи. За градове на 200 000 поданици, какъвто е Пловдив, дефинира Общ устройствен план. В съответния случай имаме 16,4. В настоящия е залегнало близо с 1 кв.м. по-малко озеленяване от това, което планувам остарелият. Да не приказваме, че те са изкуствено надути. За нас здравословната цифра е 50 на 100 “, безапелационна бе Добромира Костова.

Те показаха, че при по този начин съществуващият Общ устройствен план, може да се повтори порочната процедура на столицата, в която се работи на правилото „ ПУП-че за имотче “, добави Александрова.

На този стадий няма коментар от страна на община Пловдив.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР