Навигационното приложение LIMA е създадено, за да дава данни за

...
Навигационното приложение LIMA е създадено, за да дава данни за
Коментари Харесай

Навигационното приложение LIMA не функционира

Навигационното приложение LIMA е основано, с цел да дава данни за затворени пътища, поправки, тапи, даже има упования да се усъвършенства сигурността на пътя. В него бяха вложени 750 хиляди лв..
През 2015-та вицепремиерът Лиляна Павлова получава премия като районен министър за въвеждането на LIMA. Това е система, сходна на Гугъл Maps.

" Системата автоматизирано, безусловно с едно кликване на бутона на телефона или на таблета ще дава информация, какъв брой време би лишило, в случай че изберем избрания маршрут, кои са обходните направления, за какъв брой време можем да минем през тях ", сподели някогашният министър на районното развиване и благоустройството Лиляна Павлова.

Новият програмен продукт е част от ограниченията на министерството на районното развиване и Агенция „ Пътна инфраструктура “ за въвеждане на нововъведения и за възстановяване на пътната сигурност.

" Един човешки живот да успеем да спасим с него, това ще е триумф за нас ", сподели някогашният шеф на Агенция " Пътна инфраструктура " инж. Лазар Лазаров.

Пет години по-късно няма отговор на въпроса какъв брой човешки животи са били избавени с приложението LIMA. Няма данни за това по какъв начин се развива системата, която трябваше да свърже и колите за спешна помощ за по-бърз отговор на незабавни случаи. Пет години по-късно инвестицията за 750 000 лв. стана мотив Спецпрокуратурата да упрекна певицата, известна като Лилана, брат ѝ и посочения за разработчик на софтуера Мартин Димитров в проведена незаконна група за нелегално асимилиране на евросредства. Да се свърже другояче положителното начинание с действия на хазартния необут Васил Божков. Да стане мотив пътната организация да упрекна софтуерната компания в изнудване с „ безумно висока цена за поддържане на приложението “. Затова пет години след стартирането на системата, е редуцирана до линк от уеб страницата на АПИ, без опция за събаряне на приложенията от Apple и Android.

" Приложението LIMA прави работа, беше много новаторско, с огромна изгода на всички ползватели на пътя и всички работещи на пътя ", сподели някогашният шеф на дирекция „ Поддържане на пътната инфраструктура “ към Пътната организация инж. Георги Златев. И през 2015-та, и в този момент неговият отдел е трябвало да „ цялостни “ данните в системата. Затова се съгласява да приказва за системата LIMA, с спогодба, че няма да приказваме за правосъдната част от историята ѝ, отбелязва БНР.

" Създаването на тази система беше инициирана от потребността да има централен указател на всички събития, които се случват на пътя и да има някакъв инструмент, посредством който тази информация да стига до ползвателите на пътя ", добави Златев.

От 2017-та година инж. Георги Златев не работи в АПИ. Затова заобикаля отговора на въпроса, обвързван с актуалността на данните в системата. Наша инспекция на десктоп версията сподели съвсем невъзможна навигация и елементарно насочване

От писмените отговори на поставените въпроси до Агенция " Пътна инфраструктура " излиза наяве, че 5 години след стартирането ѝ, системата LIMA е „ налична от компютър и мобилни смарт устройства на адрес https://lima.api.bg/mobile. LIMA няма приложения за Apple и Android, тъй като няма поддръжка. Писането единствено на ново мобилно приложение би сложило „ системата в риск от неправилното ѝ действие “, по тази причина задачата на АПИ била да подписа нов контракт за „ изцяло поддържане на системата /мобилно приложение, уеб апликация, както и всички съпътстващи системата компоненти/ “. С тези отговори се срещна и някогашният шеф на дирекция „ Поддържане на пътната инфраструктура “ към пътната организация инж. Георги Златев. Но и той беше внимателен дали все още системата LIMA работи.

" Доколкото съумях да се срещна с текста, главната система, т.е. тази, която е за централизирано събиране на данните, работи и се употребява ", добави някогашният шеф на дирекция „ Поддържане на пътната инфраструктура “ към Пътната организация инж. Георги Златев. Ще се употребява нов програмен продукт за „ изцяло поддържане на системата “. Обществената поръчка за обновяването на системата LIMA се чака през 2021-ва година.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР