Навършват се 71 години от смъртта на Паша Христова. Едва

...
Навършват се 71 години от смъртта на Паша Христова. Едва
Коментари Харесай

71 години от смъртта на Паша Христова


Навършват се 71 години от гибелта на Паша Христова. Едва 25-годишна, тя умира в самолетна злополука на 21 декември 1971 година Въпреки това, и през днешния ден тя остава в паметта на българите като знак на българската сцена.

На летище София при политане за Алжир катастрофира аероплан „ Ил-18 “ на БГА „ Балкан “ със 73-ма пасажери на борда. В него пътуват дейци на изкуството за дните на българската просвета в Алжир. Сред тях са Паша Христова, Мария Нейкова, Борис Гуджунов и Янка Рупкина. При удара на крилото в пистата корпусът на самолета се пречупва на две и целият аероплан избухва в пламъци, а единият мотор се откъсва. Загиват 30 души, измежду които Паша Христова. Останалите се избавят, като измежду тях са Борис Гуджунов, Мария Нейкова и Янка Рупкина.

За късия си житейски и креативен и път Паша Христова съумява да се трансформира в една от най-обичаните певици през втората половина на предишния век. Изключително надарена, тя придобива интернационална известност и печели десетки награди.

През 1972 година Паша Христова е удостоена посмъртно със званието „ заслужил актьор ”. Тя остава в паметта на няколко генерации българи и е един от знаците на българската сцена.

Някои от песните й не престават да живеят посредством нови аранжименти и кавър версии. Песента „ Една българска роза ” е може би най-известната и разпознаваемата, която постоянно ще се свързва с името на надарената певица. Тя е оповестена за ария на предишното столетие.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР