Навършват се 500 години от смъртта на гения на Ренесанса

...
Навършват се 500 години от смъртта на гения на Ренесанса
Коментари Харесай

500 г. от смъртта на Леонардо да Винчи: Дипломатически скандал помрачава честванията

Навършват се 500 години от гибелта на гения на Ренесанса – Леонардо да Винчи. Уви, годишнината е помрачена от възходящо дипломатическо напрежение сред двете страни, които я означават – Италия и Франция, написа в. " Гардиън ", представен от offnews.bg .

Събития са планувани и в двете страни. Френският президент Еманюел Макрон ще бъде хазаин на италианския си сътрудник Серджо Матарела. Двамата държавни глави ще се срещнат във френския град Амбоаз, където Да Винчи живее от март 1516 година до гибелта си през 1519 година в замъка Кло Люсе.

Именно там геният рисува три от най-известните си картини: „ Мона Лиза “, “Йоан Кръстител “ и „ Света Анна с мадоната и младенеца “. И трите са изложени в „ Лувъра “ в Париж.

Макрон насочи поканата към Матарела през февруари с вярата да понижи ескалиращото дипломатическо напрежение сред двете страни.

Годишнината стана част от нападките сред двете страни, откакто зам.-министърката на културата на Италия Лучия Боргонзони упрекна Франция, че се пробва да заеме централно място в честванията и предложи италианското държавно управление да анулира някои краткотрайно предоставени на Лувъра картини на художника. Тя „ доля масло в огъня “, като акцентира, че „ Леонардо е италианец, единствено е починал във Франция “.

След обяд в Кло Люсе Макрон и Матарела ще отпътуват за замъка „ Шамбор “, където 500 френски и италиански младежи ще вземат участие в работилници, свързани с архитектурата, литературата и науката на Ренесанса.

Макрон ще бъде придружаван от брачната половинка си Бриджит и френския министър на културата Франк Риестер.

Повече от 300 служители на реда и жандарми са изпратени в градчето с общо 13 000 поданици край южния бряг на река Лоара поради президентското посещаване.

То се случва след скриването от очите на публиката на една от най-харесваните и скъпите работи на Да Винчи - „ Спасителят на света “.

От Лувъра се надяваха да получат картината – продадена на рекордната цена от 450 милиона $ на аукцион в Ню Йорк през ноември 2017 година – и да я покажат по-късно тази година. Но след продажбата картината – счита се, че неин покупател е член на саудитското кралско семейство – повече не е показвана. Това трябваше да се случи в Абу Даби предишния септември, само че церемонията беше анулирана.

В Италия също няколко събития ще отбележат годишнината. В едно от тях ще бъде показан за първи път кичур коса, за който специалистите настояват, че може би е принадлежал на гения откривател Да Винчи.

Галерия Uffizi във Флоренция ще покаже най-скъпата книга в света – Лестърския кодекс на Леонардо, който е събрал научните му писания.

Палацо Строци – също във Флоренция – ще е хазаин на галерия, отдадена на един от учителите на Леонардо – скулптурът Андреа Верокио.

В Рим ще бъдат показани някои от техническите и научни работи на Да Винчи, а Ватиканът ще покаже незавършената картина „ Свети Йероним “. Достъпът до нея ще е безвъзмезден, а посетителите ще могат да ѝ се насладят до 22 юни.

Малкият тоскански град Винчи, където Леонардо е роден на 15 април 1452 година, ще покаже кичура коса на конференция в публичната библиотека, преди да го изложи в музея на Леонардо да Винчи.

Историците, създали откритието, скоро ще стартират ДНК проби на кичура, който до преди този момент е бил прикрит в частна сбирка в Съединени американски щати.

Но макар многото събития на всички места в страната, дипломатическият скандал хвърля сянга върху отбелязването на годишнината, а италиански историци с горест означават, че е трябвало да има по-добро съдействие с Франция.

„ Няма подозрение, че Франция се е провела по-добре; наподобява сякаш художникът Леонардо ще бъде почетен от Лувъра и не в толкоз огромна степен от Италия. Определени решения сътвориха неразбория, организацията беше ръководена неприятно от началото и в този момент ние виждаме резултата “, споделя пред в. „ Гардиън “ Барбара Агости, професор по история на изкуствата в университета Tor Vergata в Рим и член на комисията, която следи тържествата.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР