Навършват се 21 години от атентатите от 11 септември 2001

...
Навършват се 21 години от атентатите от 11 септември 2001
Коментари Харесай

21 години от терористичните атаки на 11 септември в САЩ

Навършват се 21 години от атентатите от 11 септември 2001 година в Съединени американски щати. Атаките бяха осъществени с отвлечени пътнически самолети.

Близо 3000 души починаха при офанзивите в Световния търговски център, Пентагона и в поле в Шанксвил.

В страната ще се проведат възпоменателни церемонии в памет на жертвите. Американският президент Джо Байдън ще постави на венец в Пентагона. Той ще изнесе тирада в памет на жертвите на нападението.

Първата дама Джил Байдън ще приказва на възпоменателна гала в Шанксвил, Пенсилвания, а вицепрезидентът Камала Харис и брачният партньор ѝ ще са в Ню Йорк на церемонията на Националния мемориал за 11ти септември.

В Ню Йорк на церемонията на мястото, където бяха кулите – близнаци ще бъдат обичайно прочетени имената на починалите и ще бъде непокътнато безмълвие в моментите, в които самолети се врязаха в кулите, Пентагона, един от самолетите се разруши в Шанксвил и сега, в който кулите се срутиха. На друга гала в Ню Йорк в Манхатън ще бъдат издигнати кули от светлина - знак на небостъргачите на Световния търговски център, които ще могат да бъдат видени в радиус от към 95 километра. Като част от отбелязването на годишнината здания като Емпайър Стейт Билдинг ще светят в синьо.

През 2001година в отговор на атентатите Съединените щати и съдружниците започнаха войната в Афганистан откакто талибаните отхвърлиха да изпълнят настояването на Съединени американски щати да екстрадират водача на интернационалната терористична мрежа „ Ал Кайда “ Осама бин Ладен, напомня БНР.  В последна сметка Бин Ладен беше погубен, а последният американски боец напусна Кабул предходната година като по този начин беше подложен завършек на войната там, която беше най-дългата водена от Съединени американски щати.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР