Навършват се 20 години от терористичния атентат в Кербала, при

...
Навършват се 20 години от терористичния атентат в Кербала, при
Коментари Харесай

С военен ритуал почетоха паметта на загиналите при атентата в Кербала

Навършват се 20 години от терористичния атентат в Кербала, при който починаха петима български военни. Тяхната памет беше почетена в Карлово с боен обред пред Паметника на падналите в битката против международния тероризъм, съобщи кореспондентът на БГНЕС от града.


На събитието с изключение на родственици и другари на починалите участваха министърът на защитата Тодор Тагарев и началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов.

Военният министър съобщи, че „ ценим нашите военнослужещи и приноса им към интернационалния мир и сигурност “. „ Покланяме се надълбоко пред героизма и саможертвата, които дадохме при тези интервенции “, сподели той, наблягайки, че нашите военни „ почтено носят службата “.


Адмирал Ефтимов съобщи, че „ високо правя оценка вашата отговорност и възприятие за дълг. Поклон пред фамилиите и околните на починалите, които 20 години живеят с болката от неналичието им “.

На 27 декември 2003 година в 11:45 часа българската база в Кербала бе атакувана с камион-бомба. Ръцете на шофьора-атентатор са били завързани за кормилото, тъй че машината да не може да спре даже откакто военните откриват пукотевица. Секунди по-късно следва мощен гърмеж. Вследствие на офанзивата починаха майор Георги Качорин, пълководец на рота; старши лейтенант Николай Саръев, пълководец на взвод; и офицерските претенденти Иван Инджов – пълководец на поделение, Антон Петров – пълководец на поделение и Свилен Киров – мерач. Всичките те са нараснали в звание посмъртно. Други 27 от българските бойци бяха тежко ранени, а базата – съществено развалена.


Българската войска губи общо 13 военнослужещи по време на присъединяване на България в интервенцията на Коалиционните сили за стабилизиране и възобновяване на Ирак от август 2003 година до декември 2008 година /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР