Навършват се 149 години от залавяването на Апостола на свободата

...
Навършват се 149 години от залавяването на Апостола на свободата
Коментари Харесай

Уроците на Апостола на свободата 149 г. след залавянето му

Навършват се 149 години от залавяването на Апостола на свободата Васил Левск и. Историци откриха нови обстоятелства, свързани с преследването и издирването му. Оказва се, че турската полиция е разполагала с негова фотография. Фотосът беше открит неотдавна в архиви в Истанбул. 

Националният музей " Васил Левск и " в Карлово приютява спомените от делото на Дякона. Директорът Дора Чаушева споделя, че този ден трансформира развиването на българското националноосвободително придвижване. " Среща се с дейци в Карлово, те се пробват да го отклонят от желанието му, само че не съумяват. Така Апостола и другаря му Бакърджията и се насочат на път. Той е решил да мине по този маршрут в случай, че е знаел какви са рисковете ", споделя тя.

По мотив откритата фотография, Чаушева съобщи, че тази снимка е известна за българите от години. " За първи път на нея го виждаме от близко седнал до коленете. По нея Левски е търсен, тя демонстрира физическия му облик, това, че е от Карлово, както и името на майка му. Агентите на Османската империя се добират и до две писма от Любен Каравелов до него. Вероятно в османския списък има и още документи. Най-новото изобретение е телеграмата, изпратена от турския мютесариф. С нея се известява за залавянето на Апостола ", разкри шефът на музея. По думите й евентуално освен поп Кръстьо, а и други ловешки дейци са давали информация на турските сътрудници.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР