Навършват се 140 години от обявяването на София за столица

...
Навършват се 140 години от обявяването на София за столица
Коментари Харесай

София празнува 140 години като столица на България

Навършват се 140 години от оповестяването на София за столица на България. На 3 април 1879 година София е определена за столица на Княжество България от Учредителното заседание.

През 1879 година е направен първият градоустройствен проект на София от градския инженер С. Амадие. Той преобразява силуета на града и оформя в огромна степен образа и на днешния център на града. За построяването на новата столица са привлечени едни от най-видните архитекти и строители за времето си – Константин Йованович – виенски проектант, по генезис българин, е проектирал постройката на Народното събрание. Първият градски проектант – чехът Антонин (Адолф) Колар, проектира Министерството на войната, хотел " България ", Военния клуб и други, а швейцарецът Херман Майер – читалище " Славянска сказка ", постройките на Българската академия на науките, Българската национална банка, както и мавзолея на княз Александър Батенберг. Австриецът Фридрих Гюнангер е проектирал Духовната академия (Богословския факултет) и е взел участие в преустройството на Княжеския замък. Архитект Йордан Миланов, роден в гр. Елена и приключил архитектура във Виена, създава окончателния план на Ректората на Софийския университет и управлява строителството му.

През 1891 година, по план на основния проектант на София Арнолд Колар и на Вацлав Прошек, е издигнат Орлов мост - символичната врата на града. Името идва от бронзовите скулптури на орли върху моста, които са негови алегорични настойници и бранители. Орлов мост е издигнат и като знак на свободата. Тук са посрещнати диарбекирските пандизчии, борци за религиозна и национална независимост.

След Освобождението Временното съветско ръководство отпред с императорския комисар княз Дондуков-Корсаков се открива в Пловдив, където престоява от юни до септември 1878 година Подписването на Берлинския контракт постанова преместването на ръководството и княз Дондуков през месец октомври същата година се открива в София.

Съгласно постановлението на чл.4 от Берлинския контракт, в Търново следва свикването на заседание на българските първенци, с цел да изработят „ Органически устав на Княжеството ”. Учредителното заседание трябваше да реши и въпроса за столичния град на България.

Идеята София да остане столица е на проф. Марин Дринов. Неговата заслуга за избора на София като столичен град е безспорна. Този огромен български академик, професор в Харковския университет, създател на крупни исторически писания, по време на Освободителната война е причислен към канцеларията на началника на гражданското ръководство в окупираните български земи княз Черказки. Освен това той се ползува с персоналните благосклонности на княз Дондуков, който се отнася с огромно доверие към Дринов и се вслушва в препоръките му.

Според Дринов преимуществата на София за столичен град са няколко: среща се в центъра на българските земи и заема значимо стратегическо състояние, лежи на най-важния път на Балканския полуостров, който свързва Европа с Азия. Градът се намира в обстойно поле, което обезпечава комфортен терен за уголемение. Близо до София се намира каменовъглената мина Перник, която незабавно след Освобождението стартира да доставя елементарно и бързо въглища за промишлеността, превоза и отоплението.

Когато на съвещанието на Учредителното заседание в Търново на 22.03./03.04н.ст./1879 година, Найден Геров изрича мисълта, че е „ нужно да се дефинира столицата на Княжеството ” – се предлага София. Друго предложение не се прави и то се приема единомислещо и с вдъхновение.

В своето многовековно развиване София постоянно играе значима роля в историята на българските земи като средищен център, естествено кръстовище на пътищата свързващи Изтока със Запада, както и страните на север от България с тези на юг от нея. Неповторим град, който пораства, само че не старее и има повече от 7000-годишна история.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР