Навършват се 1100 години от битката при река Ахелой. През

...
Навършват се 1100 години от битката при река Ахелой. През
Коментари Харесай

1100 години от победата на цар Симеон край Ахелой

Навършват се 1100 години от борбата при река Ахелой. През 917 година при Ахелой войската на цар Симеон І нанася тежко проваляне на византийската войска. В борбата при река Ахелой е унищожена по-голямата част от византийската армия, взела участие в похода против България. Историкът Лъв Дякон, който към края на Х в. посещава мястото на сражението, написа: „ И в този момент още могат да се видят купищата кости при Анхиало, гдето тогава позорно била посечена бягащата армия на ромеите ". Победата на българските войски над византийците изиграва значима роля за усилване на интернационалния авторитет на българската страна.

В чест на 1100-годишния празник от славната победа на цар Симеон I при Ахелой през 917 година, сдружения и клубове за исторически възстановки в страната, ще пресъздадат борбата сред българската и ромейската армия наоколо до бойното поле край град Ахелой, като показват въоръжение и снаряжение и бойни практики на войските от интервала.

В 18:00 часа ще се състои историческа възстановка на Ахелойската борба на градския стадион в град Ахелой, а в 19:30 часа - тържествено шествие и почетна стража до паметника на Цар Симеон І в град Ахелой. От 20:00 часа е формалната гала с присъединяване на почетен часовой от състава на Военноморските сили на Република България с поднасяне на венци и цветя и тържествена заря. Програмата приключва с празничен концерт.

" Ако цар Симеон не беше спечелил борбата при Ахелой, може би през днешния ден нямаше да я има България ", разяснява шефът на Регионалния исторически музей - Бургас Милен Николов пред " Фокус ".
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР