Навършват се 110 г. от рождението на Борис Костадинов Кюркчиев

...
Навършват се 110 г. от рождението на Борис Костадинов Кюркчиев
Коментари Харесай

СДС: Навършват се 110 г. от рождението на Борис Кюркчиев

Навършват се 110 година от рождението на Борис Костадинов Кюркчиев - възстановител, председател/1989- 1990/ и почетен ръководител на Демократическата партия до гибелта му през май 2002 година, оповестиха от пресцентъра на Съюз на демократичните сили.

„ Възкръсението” на Директива за птиците е на 19 декември 1989 година на планувана колекция в дома му на ул. „ Чехов” в София. Повечето са ветерани, само че също и млади симпатизанти на концепциите на Петко Каравелов, Алеко Константинов, Александър Малинов и мн. други исторически персони на партията. В края на

1989 година Директива за птиците е призната в новосформирания Съюз на демократичните сили, а Борис Кюркчиев е член на Националния координационен съвет на Съюз на демократичните сили и ръководител на Комисията по нравственос до 1993 година

В Директива за птиците от 1927 година, по завещание. На ХII конгрес през май 1932 година е определен в Секретариата на демократическата юноша и също е ръководител на организацията в област Кюстендил. То там е лидер на листата на Директива за птиците на опорочените през октомври 1946 година избори за VI Велико народно събрание. Практикува като юрист в София. В края на 30- те години е кмет на редица общини в Пиринския край и по- късно е районен профсъюзен водач в Скопие, тогава в България.

Има редица изявления по тематики от вътрешно и външнополитическо естество. В една от публикациите му със важен отзвук- „ Руската просветителна система трабва да се изхвърли” в сп. „ Начало” от 1939- 40- Борис Кюркчиев индиректно нападна опитите на Съветите към дадения миг идеологически да овладяват България.

След 1947 година е интерниран и със възбрана да упражнява адвокатска специалност.

Винаги отстоява единството и консолидацията на синята групировка. Често акцентира: Съюз на демократичните сили е „ велика сила”, изпратена от Бога, с цел да избави България.

На 31 юли 1990 година прочие об. на съвещание на НКС на Съюз на демократичните сили Кюркчиев първи взема думата, издига и постанова кандидатурата на д- р Желю Желев за президент, която е импортирана след обяд в Парламента.

На 12 декември 1990 година управлява и модерира съвещанието на НКС на Съюз на демократичните сили, което избира за ръководител Филип Димитров.

През пролет- лято на 1996 година Борис Кюркчиев сполучливо координира „ игра по правилата” към предварителните избори в Съюз на демократичните сили и посредством проведени в своя дом срещи способства Съюз на демократичните сили и антикомунистическите сили да не разпиляват гласове по две кандидатури. За президент е определен Петър Стоянов, почетен консултант до края на мандата му е Борис Кюркчиев.

На 16 декември 1990 година по негово предложение за ръководител на Демократическата партия е определен Стефан Савов. Като почeтен ръководител и макар напредналата възраст Кюркчиев работи за обединяване на десно- центристките сили в станата.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР