Навършват се 100 години от рождението на проф. д-р Димитър

...
Навършват се 100 години от рождението на проф. д-р Димитър
Коментари Харесай

100 години от рождението на проф. д-р Димитър Китов

Навършват се 100 години от рождението на проф. доктор Димитър Йорданов Китов, началник Клиниката по неврохирургия 1968–1985 год.

Той е роден в гр. Сливница през 1919 год. Завършва гимназия в София през 1938 год. Учи медицина в гр. Нанси, Франция, само че заради експлоадирането на Втората международна война се връща в България и я приключва в София през 1944 год. Участва като боен доктор в първата фаза на Отечествената война. Постъпва през 1946 год. на работа в новооткрития Медицински Факултет в Пловдив в Катедрата по Невропсихиатрия. През 1948 год. като пръв помощник на доцент доктор Янко Намичев стартира да работи неврохирургия.. Преминал през всички стадии на своето креативно развиване - експерт, учител, и теоретичен служащ - помощник, старши помощник, основен помощник, доцент от 1966 год. и професор от 1974 год. Ръководи Клиниката по Неврохирургия от нейното основаване през 1968 год. до пенсионирането си през 1985 год.

Професор Китов е освен един от основателите на българската неврохирургия, той е висококвалифициран експерт, владеещ до съвършенство всички способи на диагноза в неврохирургията – един от водещите неврохирурзи в страната за времето си. В региона на диагностиката на неврохирургичната патология има свои приноси, изключително в региона на контрастното обрисуване на основния и гръбначен мозък с водно-разтворими препарати (вентрикулография и радикуло-сакография).

Под управлението на проф. Китов клиниката по неврохирургия се трансформира в един от водещите центрове в страната, където се реализира с триумф цялата гама оперативни интервенции на централната и периферна нервна система. В клиниката по неврохирургия израстват цяла плеяда задоволително квалифицирани експерти, които и до момента - повече от 65 години обезпечават с консултативна помощ популацията на Южна България.

Той пръв в нашата страна стартира да изнася лекции по неврохирургия на студентите по медицина.

Проф. Димитър Китов бе изцяло построен теоретичен служащ. Над 130 отпечатани труда, три монографии - „ Дискови хернии ”, „ Радикуло-сакография с Dimer-X, „ Съвременни проблеми на медицината ” (в колектив), присъединяване в два учебника.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР