Навършва се една година от трагичния инцидент с пътнически автобус

...
Навършва се една година от трагичния инцидент с пътнически автобус
Коментари Харесай

Година от трагичния инцидент с автобус на АМ „Струма“, при който загинаха 45 души

Навършва се една година от трагичния случай с пътнически рейс с македонска регистрация на автомагистрала „ Струма “ , при който починаха 45 души , измежду които водачът и 12 деца. Седем души пострадаха. 

Катастрофата стана малко след 2:00 часа на 23 ноември 2021 година, на 31-я километър на автомагистралата, покрай село Боснек. Туристическият рейс, в който пътуваха 52-ма души, се блъсна в мантинелата, възпламени се и изцяло изгоря. 

Автобусът, благосъстоятелност на компанията от Република Северна Македония „ Беса Транс “ , се връщаше от екскурзия от Истанбул и пътуваше към Скопие. Той беше последният от четирите рейса на компанията, които са изпълнявали екскурзията. Разследването на случая беше поверено на Националната следствена работа. Първоначалните изводи са, че отговорен е водачът на рейса, който е карал с висока скорост. 

На 20 януари т.г. в Районния съд в Перник е формирано гражданско дело за поръчителство на доказателства по отношение на случая. Допуснати са експертизи по отношение на положението на пътния сектор, в това число наличната пътна маркировка, мантинели и пътни знаци. В началото на тази година сигнализацията при 31-вия км на Автомагистрала „ Струма “, в правата сред пътните възли „ Боснек “ и „ Старо село “, е допълнена с нови пътни знаци от Агенцията „ Пътна инфраструктура “ (АПИ). 

През август т.г. близки на починалите заведоха иск за компенсации от 750 000 евро против АПИ и Българската асоциация на автомобилните застрахователи. Тезата на юриста на околните на потърпевшите е, че все още на злополуката е имало редица механически неизправности по пътното платно, заблуждаващи маркировка и знаци, некачествени мантинели и асфалт, които са оказали въздействие за случая. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР