Навършил 30 години, Чжан Шаогъ не си намира жена, въпреки

...
Навършил 30 години, Чжан Шаогъ не си намира жена, въпреки
Коментари Харесай

Китай: Партията помага на самотните да намерят сродна душа

Навършил 30 години, Чжан Шаогъ не си намира жена, макар всички претендентки, с които го срещат приятелите му. Затова той разчита на срещите, проведени от неочакван сватовник: Комунистическата партия, написа Франс прес.

Спад в раждаемостта, спад на престижа на брака, самотност... Китай се тормози от развития, които може да застрашат обществото и стопанската система.

Тук се намесва Лигата на комунистическата юноша, която, употребявайки обширната си мрежа, се пробва да играе ролята на Купидон.

" На моята възраст е време да си намеря момиче и да се оженя ", изяснява Чжан, който преди малко е взел участие в една от срещите, проведени в Цзинан, основния град на източната китайската провинция Шандун.

" В обкръжението си не съм намерил обувка, която да пасва на крайници ми, и желая да разширя кръга си от другари ", споделя той.

Бракът към този момент не е по този начин известен в Китай. През 2020 година са се оженили единствено 8,14 милиона двойки, спрямо 13,47 милиона през 2013 година
Последиците за раждаемостта: тя също е спаднала предходната година до 7,52 раждания на 1000 поданици - най-ниското ниво от основаването на Народната република през 1949 година.
Тормозена
Друга, по-притеснителна констатация: броят на мъжете е с 10 милиона по-висок от този на дамите.

Феномен, приписван на политиката на едно дете и на желанията на двойките, изключително в селските райони, към момчета. Два детайла, които доведоха до селективни аборти на зародиши от женски пол.

Дисбалансът сред мъжете и дамите беше изключително емфатичен сред 1980 и 2016 година (годината, когато държавното управление стартира да позволява на всички двойки да имат по две деца).

" Нямам опция да срещам доста дами посредством работата си ", изяснява Чжан Шаогъ, управител по покупките в компания. Той споделя, че близките го подлагат на все по-голям напън да се ожени.

Не е единственият: общо стотина неженени вземат участие в събитието, проведено в Цзинан от Лигата, която е клон на ръководещата Китайска комунистическа партия (ККП).

В един парк, аниматор " загрява " участниците и ги вкарва, на фона на поп музика, в отборните игри, които ще играят, с цел да разчупят ледовете.

За да опознаят по-добре неженените от противоположния пол, профилите на всички тях (възраст, работа, доходи) са записани на фишове, окачени на дърветата.

" Чувствам се по-сигурна " на сходни публични събития, изяснява Ли Чанлъ, 25-годишна инженерка.

" Има доста уеб сайтове за запознанства, само че от време на време, незабавно щом въведеш информацията си, стартират да те тормозят с телефонни позвънявания. "
" Социална непоклатимост "
Друг участник, 40-годишният Су Фън, се записал, тъй като фамилията му го " натиска " да се ожени.

" Колкото повече одъртявам, толкоз по-силен става натискът ", споделя той.

В провинция Анхуей, в източната част на страната, Лигата на комунистическата юноша е основала мобилно приложение. Потребителите може да ревизират в него данните на други неженени: име, растеж, къде работят и какви са приходите им.

" Ако някой ви харесва, можете да го добавите като другар ", изяснява Ли Хън, представител на Лигата.

Благодарение на своята мрежа, разпростираща се в цялостен Китай, организацията може да доближава до чиновниците на огромен брой предприятия.
Лигата на комунистическата юноша провежда от няколко години курсове по любовни връзки в университетите, или срещи за неженени.

" Държавата не се тормози единствено от нивото на раждаемостта ", счита Лета Хун Финчър, американска феминистка, която написа книги за китайките.

Властта оказва също напън дамите да се причислят към " институцията " на брака, тъй като тя е " вектор за обществена непоклатимост ", счита тя.
От 2021 година Китай позволява на всички двойки да имат по три деца.

Раждаемостта обаче не се усили и несъответствието сред половете е подобен, че някои мъже няма в никакъв случай да намерят сродна душа.
Подаръци
" На някои места съотношението е 10 мъже на една жена ", изяснява Цюйан Баойон, сватовник от централната китайска провинция Хънан.

" Ако към момента бях сред 20 и 30 годишен, въобще нямаше да се пробвам да си намеря жена ", изяснява Чжао Лян, 35-годишен разносвач, който прави оценка като " доста материалистично " търсенето на сътрудник в актуалното общество.

Впрочем, управляващите също пробват да се оправят с " нездравословните сватбени традиции ", да вземем за пример " подаръците ", които в провинцията нормално предлага фамилията на младоженеца.

Те може да доближат до 160 000 юана (22 000 евро) в някои села в Хънан, където несъответствието сред половете подтиква фамилиите да наддават, съгласно сватовници.

В опит да трансформират обичаите, локалните управляващи сложиха таван от 66 000 юана (9100 евро) на тези суми.

Семействата " желаят като най-малко да имат къща и кола. Това са сред 500 000 и 600 000 юана (69 000 до 83 000 евро) ", изяснява Чжао Лян.
" Това не е елементарно за едно селско семейство ".

Понякога настоятелността на управляващите може да се обърне против тях.

Така стана предходната година, когато селски окръг предложи на младите дами да останат и да се омъжват за локални мъже. След проливен дъжд от отвращение в обществените мрежи локалните управляващи трябваше да обяснят, че акцията, наречена " топло легло ", няма за цел да принуди никого да остане в района.

(БТА)
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР