Навършиха се 36 години от нелепата кончина на една от

...
Навършиха се 36 години от нелепата кончина на една от
Коментари Харесай

Мариела Нордел с още 5 рецепти от менюто на Живкови. След катастрофа Людмила не хапва месо

Навършиха се 36 години от нелепата кончина на една от най-противоречивите и ексцентрични персони от соцпериода на България – Огнената принцеса - Людмила Живкова. Родена на 26 юли 1942 година, дъщерята на Първия, както я назоваха, е скромна, сериозна, само че и водач, и бунтарка – също, както именитата руска снайперистка от Втората Световна, на която е именувана – Людмила Павличенко. Под богатството, само че строго образование на майка си – лекар Мара Малеева, Людмила се изявява като отлична ученичка в Руската гимназия – постоянно е била с ученическата си униформа, в никакъв случай не е парадирала с облекла, състояние, привилегии.

Имала е няколко близки съученички, измежду които проф. Веса Ганчева – сестра на Вяра Ганчева. Приятелките й я дефинират като влюбена в рока, яздела е чудесно, била е супершофьор макар късогледството си. В тайфата й са я смятали за полов бунтовник – „ тя сама избираше мъжете си, в никакъв случай не е разрешавала на нея да предложат или да й постановат с кого да бъде! Дори отхвърля предлагането на Андрей Луканов за „ династичен брак “.

В никакъв случай не беше „ сухарка “, а тъкмо противоположното – витална и смела! “. Пушела е, обичала е да пие крепко, да яде месо… до съдбовния ноемврийски ден през 1973 година, когато претърпява тежка автомобилна злополука. След това младата жена радикално се трансформира – стартира да се занимава с Йога, влече я индийският мистицизъм, става цялостна вегетарианка, не се допира до алкохол и цигари, а един ден седмично не е приемала никаква храна с изключение на шепа сурови ядки.

Управителят на Панорамния ресторант в „ Японския “ си спомня, че постоянно е имала при тях „ дежурно меню “ – печен картоф с кисело мляко. Друго, което се знае, е, че е недолюбвана от руснаците – имала е съмнения, че Комитет за Държавна сигурност (на СССР) са прикачвали постоянно към нея „ опашка “ да я следи, даже при визитата й в Индия. „ Според мен тя беше лекомислен човек. Опитваше се да се дефинира като „ връх на интелигенцията “, мърмори Дина Мухина – майката на Сергей Станишев. При визитите й в Москва Първата дама на страната ни в никакъв случай не е била одобрявана от Брежнев, а Горбачов напряко я ненавижда.

Неведнъж Михаил Сергеевич е негодувал за какво в България толкоз театри, зали, учебни заведения, улици са кръстени на дъщерята на Тато. Злите езици свързват гибелта й с план „ Звездна Карта “ – Асамблеята Знаме на мира, която имаше за цел да намери, подкрепи и събира всяка година надарени деца от целия свят за една седмица в България, където те да изявят дарбите си. По този метод страната ни е щяла да завоюва вечно като свои посланици цвета на международната креативна интелигенция, а това е нещо, което руските бюрократи не можели да позволен да се случи. Факт е, че по нейно време културата в България процъфтява - единствено за 4 години тя съумява да построи над 30 художествени галерии, НДК, реконструира се Народният спектакъл, подвига се Паметникът на Незнайния боец.

Людмила е обичала да се обкръжава с хора на изкуството, само че за разлика от татко си не си е падала по театъра и актьорите, а е предпочитала художници и писатели. Знаменити са петъчните й купони в жилището им с Тодор Славков – Батето, на които постоянни посетители са Левчев, Богомил Райнов, Светлин Русев. Клюкарките шушукат, че Левчев й е бил ухажор, само че аз се колебая жена с нейния изискан усет да се е впечатлявала от тоя несъвършен стихотворец – въздухар с фикс идея за великолепие. Самата тя е пишела лирика, въодушевена от любовта и Индия…

След 73-а, заради непрестанните болки в главата, Людмила търси помощ от билколечителя Петър Димков - съблюдава прецизен режим съгласно неговите упътвания, изхвърля изцяло месото от менюто си, стартира да се храни суперздравословно до степен, че се трансформира в същински монах, за който храната не е наслаждение, а единствено „ належащо гориво за поддържане на тялото “. За това спомага и пристрастеността й към индийския окултизъм, който я води в Ауровил – „ градът мост сред предишното и бъдещето, където живеят хора, подготвени да служат на Божественото схващане “. На това място в Индия тя засажда 1300 рози, персонално донесени от нея от България. В памет на тази популярна жена, която направи толкоз доста освен за културата в страната, само че и името на родината ни да е обичано в Индия и Мексико – там има учебно заведение с нейното име, ще се опитам в този брой да ви показва предписания, които сигурно Първата дама на България би одобрила:

Печен картоф „ А ла Людмила “

Подберете няколко едри картофа, измийте ги, само че не ги белете. Надупчете ги на няколко места с съчка за зъби, намажете ги със зехтин и увийте всеки картоф в железно фолио. Загрейте фурната на 200 С и печете към час, като към средата на времето, обърнете картофите. Извадете и оставете към 10 мин да изстинат. През това време пригответе крема – в купа разбийте 1 пакет крема сирене /най-вкусно става с „ Филаделфия “/, същото количество крем фреш или заквасена сметана, 1 с.л. размекнато краве масло. Овкусете със надробен пипер и сол. Всеки картоф разрежете от горната страна на кръст и натиснете с пръсти в основата изпод под разреза по този начин, че месцето на картофа да излезе нагоре. Ако ви се коства прекомерно комплицирано, просто разтворете картофа, че да се получи джобче и вътре сипете 1-2 лъжици от крема. Най-отгоре поръсете със ситно нарязан див лук и свеж копър. Това е съвършена гарнитура към барбекю, печени меса, само че може да извършите и като Людмила – единствено картоф като главно ядене. И без това в летните жеги това е най-хубавият вид.

Картофени папуци

Изберете няколко едри картофа, измийте добре, осолете и намажете със зехтин. Подредете ги в намаслена тавичка и печете на 200 С към час, час и нещо, до момента в който омекнат в средата. За задачата продупчете единия картоф с съчка за зъби и в случай че тя потъва безпроблемно доникъде, значи са подготвени. Извадете ги, оставете да поизстинат и намалете фурната на 170 С. Срежете на дължина през средата картофите и издълбайте добре всяка една половинка, само че да остане по малко картоф към кората – направете нещо като лодка.



Намажете ги от вътрешната страна със зехтин, посолете и върнете във фурната да се запекат до златисто. През това време намачкайте добре издълбаната част на картофите с краве масло, малко течна сметана, само че не прекомерно, с цел да не ви се получи пюрето доста течно. Добавете настърган кашкавал – най-добре става с Чедър, ситно нарязан свеж лук, овкусете със сол и пипер. Запечените картофени кори оставете да изстинат и след това ги напълнете с пюрето, най-отгоре поръсете с малко настърган кашкавал и върнете още веднъж във фурната да се дозапекат.

Пикантни ядки като главно ядене

Не е нужно да ставате монах, като Людмила, с цел да се храните здравословно, само че и вкусно. Ще ви предложа една вариация на нейната диета – деня, когато напълно се е хранила единствено с ядки, които съгласно нея подтикнали активността на мозъка.
Продукти: по 100 г сурови и на едро нарязани макадамови ядки, Пекан орехи, тиквени семки, кашу, слънчогледови семки, кедрови ядки се объркват добре с 3 с.л. олио, 1 ч.л. мед, 1 ч.л. сол, 1 с.л. свеж розмарин, нарязан на ситно, 2 ч.л. пикантен червен пипер, 1 ч.л. надробен пипер – букет.



Изсипете всичко върху тавичка, постлана с готварска хартия и печете на авансово загрята на 170 С фурна 10-15 мин, до момента в който се запекат до златисто. От време на време ги разбърквайте с решетъчна лъжица. Готовото ядене може да консумирате единствено по този начин или да го акомпанирате с ориз или други зеленчуци.

Здравословни блокчета от ядки

Тука имате цялостната независимост да употребявате, каквито ядки и семена ви харесват. В тенджерка с дебело дъно загрейте 2 ч.ч. палмова захар да се карамелизира и прибавете 1 ч.ч. мед, 1 ч.л. сол, 1 с.л. смляна канела и разбъркайте добре, с цел да ви се получи равномерна примес.



Суровите ядки и семена ги натрошете на едри части в дълбока купа и от горната страна им изсипете малко от карамела – би трябвало да е задоволително, с цел да се слепнат всички ядки, само че не и прекомерно доста, с цел да не ви се разтече – задачата ви е да се получи гъсто „ тесто “. Разстелете „ тестото “ върху тавичка, постлана с готварска хартия, авансово намаслена, сложете от горната страна също такава хартия и затиснете с нещо тежко – йена глас съд или друга, по-малка тавичка. Печете на 175 С 20 мин, извадете и когато поизстине, разрежете на дребни части – колкото половин вафла. Оставете напълно на изстинат и съхранявайте в суха кутия на хладно. Това е съвършена енергийна закуска, когато се почувствате изтощени или ви се прияде нещо сладко, само че здравословно.

Индийски топчета Ладду

Продукти: по четвърт ч.ч. едро счукани бадеми, кашу, шам фастък и орехи. По 1 ч.ч. смлени в блендера фурми и сушени смокини. По четвърт ч.л. на прахуляк куркума и индийско орехче, 2 ч.л. олио от тиквени семки, 2 с.л. сусамови семки.



Смлените в блендера сушени плодове би трябвало да ви се получат като лепкава каша. В 1 ч.л. лой запържете за малко сусамовите семки и ги оставете върху кухненска хартия. В другата ч.л. лой запържете за малко ядките и също ги оставете да попият върху кухненската хартия. Ако не ви се запържва, може да ги запечете във фурната. Смесете всички съставки и омесете лепкаво тесто. Направете дребни топчета, които оставете на студено.

И каквото и да вършиме, както и да живеете, правете го по този начин, както ни учеше Людмила Живкова, че да мислят за вас като за огън!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР