Навършиха се 150 години от една от най-интересните и спорни

...
Навършиха се 150 години от една от най-интересните и спорни
Коментари Харесай

150 години от една историческа сделка за $7 милиона

Навършиха се 150 години от една от най-интересните и противоречиви покупко-продажби в историята. Русия продава на Съединени американски щати владяна от нея територия в Северна Америка с размерите на три Франции, позната под името Аляска, за 7,2 милиона $.

Договорът за продажбата на Аляска и Алуетските острови от Руската империя на Съединените американски щати е подписан 30 март 1867 година във Вашингтон. Сделката е при цена 5 цента за хектар земя с всичко намиращо се върху нея.

На 18 октомври 1867 година Конгресът приема декрет за осъществяване на контракта и се организира гала по формалното приемане на съветската територия в Америка на Съединени американски щати против чек за 7,2 милиона $.

В столицата на съветската колония Новоархангелск (сегашния град Ситка) съветският боен гарнизон отстъпва място на американския, а над Ситка се издига флагът на Съединени американски щати.

На трети януари 1959 година Аляска става 49-ият щат на Съединени американски щати.

Аляска е открита за света през 1732 година от съветска експедиция, ръководена от Гвоздев и Федоров и е била единственото притежание на Руската империя в Северна Америка. Усвояването на тази територия изначало се прави от частни лица и бизнесмени. През 1799 година активността се поема от особено основаната монополна Руско-американска компания.

 Снимка 256774
Източник:

По настоящи оценки на учените популацията на цялата съветска Аляска и Алуетските острови в средата на 19-век е било към 2,5 хиляди руснаци и до 60 хиляди индианци и ескимоси.

В началото на XIX век Аляска е носела приходи основно за сметка на търговията с кожи. Но към средата на века за съветския императорски двор излиза наяве, че разноските за поддръжка и отбрана на тази отдалечена и уязвима от геополитическа позиция територия надвишават доста евентуалните изгодите от нея.

А и кой да знае, че през идващите няколко десетилетия в Аляска ще бъдат открити огромни находища злато, петрол и доста други потребни изкопаеми.

Досега в Аляска е добито към 1000 тона злато на стойност 30 милиарда $, което не е чак толкоз доста. Не по този начин стоят нещата с петрола обаче, като още през осемдесетте години на предишния век там са се добивали до 100 милиона тона в годината. Освен с обичайни залежи на течното злато, Аляска е извънредно богата на шистов и битумен нефт, природен газ и какво ли още не.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР