Навън вали като из ведро, а вие нямате чадър. Интуицията

...
Навън вали като из ведро, а вие нямате чадър. Интуицията
Коментари Харесай

Има ли смисъл да тичаме, когато вали?

Навън вали като из ведро, а вие нямате чадър. Интуицията и здравият разсъдък ви карат да се затичате, само че дали науката не е на друго мнение? Minute Physics изяснява:

Ако стоите на едно място, прекарвате повече време под дъжда. Ако тичате, се сблъсквате с повече дъждовни капки.

Ако още не сте напълно подгизнали и не скачате в локвите, отговорът е елементарен. Когато избягвате от една падаща водна капка, незабавно попадате под последваща. Така че количеството дъжд, което пада върху вас не се трансформира, без значение какъв брой бързо се движите. Ако не се движете, всичко се изчерпва с дъжда, който пада от горната страна. Но в случай че се движите, се сблъсквате с водни капки и в профил, което ви прави по-мокри. Затова във всяка дадена секунда оставате най-сухи, в случай че стоите на едно място. И колкото по-бързо се движете, толкоз по-мокри ставате.

Но в случай че се пробвате да стигнете от точка А до точка Б, стоенето на едно място няма да свърши работа. По пътя от точка А към точка Б количеството дъжд, който ще посрещнете в профил, няма нищо общо с това какъв брой бързо се движите, по този начин както снегоринът ще почисти едно и също количество сняг от дадена права, без значение от скоростта.

Стана ясно, че за даден интервал от време количеството дъжд, което пада върху нас, не се трансформира, без значение какъв брой бързо се движим; и за обещано разстояние ще посрещнем едно и също количество дъжд в профил. Така че общото измокряне ще се равнява на мокренето за секунда от падащия от горната страна дъжд, умножено по времето, прекарано под дъжда, плюс измокрянето за метър от страничните капки, умножено по толкоз метра, колкото сте минали.

Затова, с цел да останете оптимално сухи, до момента в който стигнете от една точка до друга, би трябвало да сведете до най-малко количеството вода, което се изсипва върху вас от горната страна, с други думи: да се измъкнете от дъжда, колкото се може по-бързо.

Видеото е със надписи на български език.

 

 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР