Науката е интригуваща на теория, но може да е много

...
Науката е интригуваща на теория, но може да е много
Коментари Харесай

Робот учен е извършил 100 хиляди експеримента за една година

Науката е завладяваща на доктрина, само че може да е доста досадна на процедура. Някои опити би трябвало да се повторят стотици или хиляди пъти, с цел да са достоверни изводите от тях.

Учени от MIT са решили да употребяват автоматизация, която да им помогне с този проблем. Създали са робот, който повтаря избран опит и следи резултатите от него. Работи от една година и за този интервал е направил 100 000 повторения.

Участва в проучването на динамичността на течностите. Там постоянно става въпрос за комплицирани и непредвидими процеси. Най-добрият метод да ги разберем е като повтаряме дейностите си задоволително доста пъти, с цел да установим някаква взаимозависимост.

Едно от наблюденията, които би трябвало да се извършат, е обвързвано с вибрациите, които водовъртежите във водата провокират. Това е от огромно значение за дизайна на кораби и въздейства върху успеваемостта на корабоплаването. Под наблюдаване тук се има поради да следим по какъв начин обект минава през водата – още веднъж, още веднъж и още веднъж.
Изглежда това е съвършеният миг в екипа да се включи робот
Името му е Intelligent Tow Tanks. Той не просто прави механичната работа – да тегли обект през водата. Извършва интелигентно наблюдаване на резултатите и трансформира изискванията на опита за извличане на повече информация. Прави това до момента в който се натъкне на нещо, което си заслужава да бъде докладвано на откривателите.



„ ITT към този момент е направил към 100 000 опита. На процедура прави размер работа като на докторант за цялата му процедура в границите на 2 седмици. “, означават от MIT в изследването, което бе  оповестено в Science Robotics .

Трудната част от плана е не дизайнът на робота, въпреки и това да е било предизвикателство, а построяването на логиката, която му разрешава да схваща протичащото се. За да може да организира съответни опити със значими резултати, той би трябвало добре да схваща механиката на теченията и потоците в една флуидна система.

Преди основаването на робота, работата му се прави от човек – нормално квалифициран студент. Наблюдаването на инцидентни повторения на едно и също деяние е рутинна задача, която не е обичана на амбициозните и по-опитни учени.

ITT ще разреши товарът от „ черната работа “ да бъде свален от плещите на хората. Така те ще се концентрират върху работа на по-високо равнище. В научната обява е посочено, че и на други места се развива концепцията за автоматизация на сходни действия.

„ Наблюдаваме евентуална опция за промяна на метода в осъществяването на пробното изследване. Подход, в който компютри, роботи и хора ще си сътрудничат, с цел да ускорят нововъведението. Трябва да се означи, че това ще разреши дейно анализиране на огромни блокове от информация с голям брой параметри, на равнище неосъществимо при потреблението на обичаен метод. “, е заключението на създателите.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` реклама Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР