nauka.offnews.bgСнимка: C. LeeИдеята, че в древните общества жените са се

...
nauka.offnews.bgСнимка: C. LeeИдеята, че в древните общества жените са се
Коментари Харесай

Древни скелети показват, че жени ловци събирачи са участвали и в битки

nauka.offnews.bg

Снимка: C. Lee

Идеята, че в античните общества дамите са се грижили единствено за дома, до момента в който мъжете са ги защитавали, е сложена под подозрение откакто нови доказателства от кости на ловци събирачи допускат, че в тези общности е имало и дами войни.

Два екипа учени възнамеряват да показват резултатите си на научна конференция, която е анулирана, поради пандемията от COVID-19 и те дават данните от своите проучвания на сайта Science news.

Разпределянето на дейностите съгласно пола е особено за античните общества, само че не е толкоз прекомерно налагано, както постоянно се е считало, допускат новите изследвания.

" Традиционният мироглед [в антропологията] на " мъжа ловджия и дамата събирач " евентуално е неточна и прекомерно опростена ", счита престъпният антрополог Марин Пилауд (Marin Pilloud) от Университета на Невада в Рино.

Изучени са ловци събирачи, живели в Централна Калифорния преди към 5 000 години, както и по-съвременни групи от радикално американско население. Някои археологически доказателства, както и исторически свидетелства и антропологични описания от 20-ти век нормално показват мъжете в тези групи като ловци, риболовци и войни при спорове вътре в племето и с външни бойци. Жените са представяни като съсредоточени в събиране и подготвяне на растителни храни, тъкане и грижа за децата.

Но Пилауд и колегите й откриват, че 128 скелета на дами ловци събирачи носят пострадвания от стрели и остри предмети като ножове, сравними със скелетни контузии на 289 мъже войни. От костите не може да бъде несъмнено дали тези дами са се били наедно с мъжете или са имали други рискови отговорности в борба като да се промъкват при съперниците, с цел да срежат тетивата на лъковете им. Индивидите в тази група идват от 19 племена от локалното население на Централна Калифорния и са живели в пет разнообразни интервала преди 5 000 до 2 000 години. 

Доказателствата, оценени от учените са част от данни от скелети на повече от 18 000 ловци събирачи от Централна Калифорния, събрани от съавтора Ал Швитала (Al Schwitalla). Негово изследване от 2014 година открива, че 10,7 % от мъжете в тази група са страдали от пострадвания с остри предмети, както и 4,5% от дамите. Новото проучване открива сходни типове пострадвания върху скелетите на мъжете и дамите.

При враждите сред племена от локалното население на Калифорния дамите постоянно са убивани при изненадващи набези, което може ненапълно да изясни пострадванията, разказани в новото проучване, счита биологът антрополог Патриша Ламбърт (Patricia Lambert) от Щатския университет на Юта в Логан.

Ламбърт, която не е част от екипа на Пилауд счита, че някои дами може да са взели участие в борбите или с цел да пазят децата и селото си, или като войни. Но са нужни повече доказателства, че дамите от локалното население на Калифорния са били войни, като да вземем за пример погребения с оръжия или други бойни артефакти.

Вторият анализ на скелети допуска, че номадски племена в антична Монголия са обучавали някои дами за войни по време на политически неуредици и чести спорове. Това изяснява антропологът Кристин Лий (Christine Lee) от Калифорнийския щатски университет в Лос Анджелис. 

При проучването на скелетите на девет души, заровени като хора с висок статут по времето на народа сиенбей (147-552 година сл.н.е.), Лий и сътрудника й Яхайра Гонсалес (Yahaira Gonzalez) откриват, че две от трите дами и всички шестима мъже носят белези, че са яздили коне при стълкновение. 

Това умозаключение лежи на три линии на доказателство - смяна в костите, провокирана от постоянно яздене и фрактури от рухване от кон; белези в горната част на тялото за постоянно потребление на лък, в това число смяна на мястото, където раменните и гръдните мускули се свързват към костта; и пострадвания по лицето и главата от върхове на стрели. Гробът е бил плячкосан преди и по тази причина липсват предмети, свързани с борбите, които може да са били заровени с телата.

В Западна Азия археолози са откривали евентуални гробове на дами войни, в това число с оръжия и бойно съоръжение. Лий изяснява, че към 900 година писмени документи приказват за монголски дами, които са се сражавали във войни, имали са политическа мощ и дипломатически статут. Свободата на монголските дами да се занимават с разнородни действия евентуално датира още от интервала на сиенбей, допуска Лий. Тя планува да изучи още скелетни доказателства за дами войни от монголски гробове, датиращи още от преди 2 200 години.

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Примери за подправени вести за ковид:

Лъжа 1: "Италиански духовник умря, откакто отстъпи респиратора си на по-млад пациент " - Манипулация в търсене на сензация . Оказа се, че 72-годишният пасторът дълги години е страдал от тежко заболяване и просто отказал машинката, тъй като я мразел. (истината виж тук https://petel.bg/BBS--Falshiva-novina-e--che-pastor-v-Italiya-e-pochinal--sled-kato-dal-respiratora-si-na-po-mlad-chovek__359373)

Лъжа 2 "Масови гробове за жертви на COVID-19 на остров Харт в Ню Йорк ". Манипулация . Всъщност, остров Харт от век и половина е обичайното място за безконечен покой на нюйоркчаните, чиито близки не са открити или не са се погрижели за своите мъртъвци. (истината виж тук https://petel.bg/Ne--V-Nyu-York-ne-pogrebvat-v-masovi-grobove-pochinalite-ot-koronavirus--Poredna-manipulatsiya-e-__359712)

Лъжа 3 " 5000 медицински сестри умряли в Италия " . Абсолютно подправена вест, както и фотосите с ковчезите в Италия, които се оказаха от нещастието с потъналия през 2015 година транспортен съд със 700 бежанци от Либия в Лампедуза. (истината виж тук https://petel.bg/Ne--5000-meditsinski-sestri-ne-sa-pochinali-v-Italiya-ot-koronavirus--BNR-se-izvinyava-za-nevyarnata-informatsiya__358574)

Лъжа 4 "Швеция се насочва към злополука ". Швеция не се насочва към злополука. (Истината виж тук https://petel.bg/SHvetsiya-prodalzhava-s-liberalniya-podhod-kam-koronavirusa--Kakvo-shhe-stane--ako-se-spravi-po-dobre-ot-ostanalite--__360254)

Лъжа 5 "Източна Европа се оправя по-добре от Западна с ковид ". Политическа операция на локалните държавни управления, с цел да натрупат рейтинг. Просто източноевропейските страни са с по-слаби здравни системи и по-слаба организация и вършат по-малко проби (Истината виж тук https://petel.bg/Zapadnite-medii-zapochnaha-da-razkrivat-istinata--Iztochna-Evropa---nyama-testove--ima-tsenzura-i-izkusheniya-za-diktatura__358072)

Не се подавайте на операции и на евентуални опити на измамници и политици да употребяват изключителната финансова рецесия за користни персонални цели.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, би трябвало да се регистрирате в сай
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР