nauka.offnews.bgНевероятно видео показва причудливо и огромно същество, наподобяващо нишки, плаващи

...
nauka.offnews.bgНевероятно видео показва причудливо и огромно същество, наподобяващо нишки, плаващи
Коментари Харесай

Вероятно най-дългото животно на Земята е забелязано край Австралия

nauka.offnews.bg

Невероятно видео демонстрира причудливо и голямо създание, наподобяващо влакна, плаващи в океана покрай Австралия. Тъничкото животно е сифонофор и в действителност съставлява голяма колония от дребни животни, наречени зооиди, действащи като едно цяло.

Официалното име на този сифонофор е Apolemia uvaria. 

В неотдавнашна обява в Twitter Шмит Оушън (Schmidt Ocean), организация, работеща за авангардни океанографски проучвания, показа невероятни фрагменти на това създание, което може да е най-дългото животно на планетата. Видеото е снимано на експедиция в каньоните Нингалоо, която има за цел да изследва биологичното многообразие в Кейп Рейндж и каньоните Клоутс в Австралия. Използвайки подводен робот ROV SuBastian, те правят 20 гмуркания на дълбочина до 4500 метра за 181 часа изследване.

Те изследват дълбоководните среди, когато виждат морското създание, сходно на великански нудъл, носещо се към повърхността.



Откритието сигурно е посрещнато с известно неспокойствие от другите учени, защото предходните оценки за най-голямата дължина на тези същества са единствено на няколко метра.

И по този начин, по какъв начин океанските изследвания са съумели да пропуснат до момента такова голямо създание?

„ Много по-трудно е да се изследва водната повърхнина, от колкото морското дъно “, обяснява в имейл до IFLScience д-р Нерида Уилсън (Nerida G Wilson), старши откривател в експедицията. „ Така че в последна сметка не сме прекарали задоволително време в тази среда, с цел да имаме визия за това какъв брой постоянно се среща това животно или други същества с подобен размер. Но въз основа на реакциите на други учени, то наподобява много особено ".

Прогнозите въз основа на диаметъра на големите спирали на животното демонстрират, че може да е дълго около 120 метра, макар че точната дължина не е доказана.

 Сифонофор. Кредит: Wikimedia Commons

Сифонофорите (лат. Siphonophorae, Siphonophora) са разред жилещи от клас хидроидни (Hydrozoa). Пелагичната зона, която населяват тези животни, съставлява водният размер в  намерено море без региона в непосредствена непосредственост до дъното.

Сифонофорът е формиран от милиони зооиди, всички настоящи дружно. Тези зооиди се клонират хиляди пъти и пораждат редица профилирани копия и евентуално милиони сформират този колосален образец. Някои от зооидите работят като примамки за привличане на плячка, до момента в който други могат да жилят или играят роля в напредването или възпроизвеждането. Всеки обособен зооид извършва своята роля, създавайки една голяма колония, която може да извърши всички биологични функционалности, нужни за оцеляване - и явно процъфтява, защото това е най-дългата Аполемия, записана в миналото.

Как може да се удостовери дължината на спираловидно създание с дължина 120 м?

„ Имаме изображения с висока разграничителна дарба, които демонстрират калибриран набор от лазерни точки на разстояние 10 сантиметра. Използвайки това, можем да измерим останалата част от сифонофора ", изяснява доктор Уилсън. " Но твърдият диск, който съдържа тези изображения, сега е в карантина, откакто напуснахме кораба, когато отпътувахме през вчерашния ден. Така че всички би трябвало да изчакаме окончателните цифри! ”

Ребека Хелм (Rebecca R Helm), помощник в Университета на Северна Каролина Ашевил, написа в Туитър за откритието:

Това животно е тип хидра, наречена сифонофор. Той е формиран от милиони взаимосвързани клонинги. В колонията имат към дузина разнообразни задания, които клонингът може да свърши и всеки клонинг е профилиран за избрана задача.

... множеството от сифонофорните колонии, които съм виждала, са дълги 20 см, може би метър. Но ТОВА животно е голямо. И не просто голямо, колонията демонстрира зашеметяващо държание.

Счита се, че необикновената спирална поза на сифонофора е техника на хранене, придаваща на голямото животно типа на месоядно НЛО. Силата на милионите човеци - органи ще работи като дрейфваща мрежа, събираща храна от пелагиалните дълбочини. Ужилванията на това колониално животно предизвикват мощна болежка, тъй че поучавам хората да ги заобикалят, в случай че в миналото имат шанса да ги виждат. Мисля, че можем сигурно да приемем, че ще няма да ви е уютно с това дълго  влакнесто нещо.

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Засега няма никакви данни, които да демонстрират, че има някакво нарастване на междинната сезонна смъртност в нито една от страните, което да постанова тази статистика да се оповестява като изключителна вест.

Информирайте се от достоверни източници!

Не се подавайте на операции и на евентуални опити на измамници и политици да употребяват изключителната финансова рецесия за користни персонални цели.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР