Науфал Захри бил на високо ниво в “Ислямска държава, разказали

...
Науфал Захри бил на високо ниво в “Ислямска държава, разказали
Коментари Харесай

Задържаният за тероризъм набирал бойци за ИДИЛ

Науфал Захри бил на високо равнище в “Ислямска страна ”, разказали негови приятели


Задържаният у нас мароканец Науфал Захри съставял група, която подготвяла терористични дейности за да се посегне на националната сигурност в Мароко. Той провел и набиране на средства и на хора, които да се причислят към “Ислямска страна ”. Това се споделя в документите, изпратени от мароканските управляващи до България, сподели представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова.

Хасковският областен съд наложи 90 дни арест на Захри, до момента в който мароканските управляващи изпратят документите му за екстрадация. Чужденецът бил арестуван дружно с още 26 души на 13 януари на границата с Турция край селата Сладун и Маточина. 6 мъже, 6 дами и деца, които се показали за сирийци, били изпратени в миграционен център. Захри носел в себе си пет подправени документа – сирийски персонална карта, паспорт и брошура, както и испанска персонална карта и документ за фамилно състояние. Властите ни открили, че сирийският паспорт е разгласен за търсене от Интерпол. Изготвена е така наречен лицево-идентификационна информация и по този начин станало ясно, че лицето е търсено от мароканските управляващи.

На 5 и 6 февруари в съда в Ал Рияд били разпитани двама съидейници на Захри и те свидетелствали, че той е извънредно предан член на “Ислямска страна ” и че подпомагал активността на терористичната организация, употребявайки уменията си на монтьор. Според техните показания, мароканецът бил на високо в йерархията на ИДИЛ, описа още Арнаудова пред Българска национална телевизия. Захри даже демонстративно носел колан за самовзривяване и гранати.

“Колегите от Мароко настояват, че е рисков и има специфични познания. Бил е едно от доверените лица в ИДИЛ ”, сподели и вътрешният министър Валентин Радев.

“Мароканците съставляват от 9 до 11% от всички терористи в света. Задържаният желае леговище тук, тъй като знае, че в случай че го върнат в Мароко, управляващите ще са доста строги. Когато попаднат в ръцете на службите там, екстремистите биват измъчвани, може да ги обесят без развой ”, сподели журналистът Мохамед Халаф.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР