Научноизследователският кораб Св. св. Кирил и Методий (НИК 421) се

...
Научноизследователският кораб Св. св. Кирил и Методий (НИК 421) се
Коментари Харесай

Българите в Антарктида откриха останки от самолет в района на Ливингстън

Научноизследователският транспортен съд " Св. св. Кирил и Методий " (НИК 421) се натъкна на остатъци от аероплан по време на обезпечаване на теоретичен план по набиране на геоложки проби в региона на залива Фолс бей и нос Бърнард пойнт на остров Ливингстън. Това оповестиха от Висшето военноморско учебно заведение (ВВМУ) " Н.Й. Вапцаров ".

Участниците в българската експедиция на Антарктида Дойчин Боянов, Калин Найденов, Кирил Досков и Марчо Паунов оповестиха на екипажа на плавателния съд за открити на брега железни и композитни фрагменти и парчета. Те дружно с геоложките проби са качени от тях на борда на НИК 421, цитира Българска телеграфна агенция съощението от ВВМУ.

След извършен оглед и изследване на отломките на борда на кораба е направено съмнение, че те са част от структура на боен аероплан. На базата на историческа информация за самолетни произшествия е открито, че чилийските Военновъздушни сили губят транспортен аероплан С-130 " Херкулес " през 2019 година в региона на пролива Дрейк при полет от Пунта Аренас към о. Кинг Джордж (Южни Шетландски острови), означават още от ВВМУ.

Командването на НИК 421 откри връзка с представител на Антарктическото въздушно командване на чилийските Военновъздушни сили, който е изискал при опция останките да бъдат предадени във военната им полярна база Фрей, намираща се на о. Кинг Джордж.

Намерените парчета с точните координати на позициите на откриването им ще бъдат предадени в чилийската военна база на о. Кинг Джордж, когато българският научноизследователски транспортен съд " Св. св. Кирил и Методий " е в региона на залива Максуел сред 31 януари и 1 февруари, допълват от ВВМУ.

НИК 421, който отплава от Варна на 8 ноември 2023 година, застана на котва пред Българската антарктическа база на остров Ливингстън на 4 януари.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР