Научно изследване показа, че прием на йод по време на

...
Научно изследване показа, че прием на йод по време на
Коментари Харесай

Правилните дози йод могат да предотвратят риска от прекалено големи бебета

Научно проучване сподели, че банкет на йод по време на бременността може да редуцира риска от прекомерно огромни новородени, оповестява Българска телеграфна агенция, цитирайки изказване на медицинския център Барзилай в Южен Израел. 

По-ранни проучвания са показвали, че прекомерно едрите новородени са с нараснал риск от хипергликемия, контузия при раждането, цезарово сечение, фрактура на кост и даже гибел по време на раждане. Риск има и за майката - тя е застрашена от кървене. 

Новото проучване, оповестено в сп. " Нютриънтс ", изследва салдото на йод, функционалностите на щитовидната жлеза и равнищата на кръвна захар при 188 бременни дами, както и някои физически характерности на техните бебета. Заключенията демонстрират, че с изключение на кръвната захар йодът също оказва въздействие върху развиването и размерите на плода. Възможно е незадоволителните количества йод в организма по време на бременността да провокират риск от прекомерно едро бебе в райони с лек до сдържан недостиг на йод. Нормалните количества йод в организма и хранителни добавки, съдържащи йод, могат да редуцират риска от майчина хипергликемия и свръхтегло на бебето. 

Според учените това се изяснява с обстоятелството, че йодът е значителен за произвеждането на хормона тироксин (Т4) от щитовидната жлеза. Недостигът на този хормон провокира инсулинова устойчивост. В резултат на това панкреасът създава прекалено много инсулин, който повишава риска от прекомерно наедрял фетус.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР