Научната мисия ​​​​​​​Нектон ще опита да разкрие една мистерия –

...
Научната мисия ​​​​​​​Нектон ще опита да разкрие една мистерия –
Коментари Харесай

Островът на акулите: Изучават една от най-стабилните популации на тигрови акули

Научната задача ​​​​​​​Нектон ще опита да разкрие една тайнственост – за какво на отдалечения остров Фувамула, част от Малдивския архипелаг, процъфтява популацията на тигрови акули.

Тези морски хищници, които могат да стигнат до няколко метра на дължина, се трансформират във все по-голяма туристическа атракция за феновете на гмуркането. Това не се харесва изключително на локалните риболовци, които ловят риба звук – обичана плячка на акулите.

Учените от задача Нектон ще употребяват подводници и други авангардни технологии, с цел да картографират дъното при Фувамула, снимат и вземат проби от водата на дълбочина до 1000 метра.

Те имат за цел да отговорят на редица въпроси без отговор за местообитанието на тигровите акули.

Защото в случай че тези хищници на върха на веригата са в положително здраве, това евентуално предвещава положителни вести за здравето на цялата морска екосистема.

" Известно е, че тигровите акули слизат на хиляди метри под водата. Не знаем какво вършат, не знаем радиуса на тяхната миграция, къде раждат бременните, къде са дребните, къде се прави чифтосването. Има толкоз доста въпроси без отговор – тъй че ще бъде забавно, в случай че научим някои данни. Трябва да знаем за какво акулите се развиват толкоз добре тук, с цел да можем да ги защитим ", изяснява Хамна Хюсеин – специалист по акулите.

Местните специалисти са разпознали към 200 екземпляра, само че общият брой на популацията може да е двойно или тройно по-голям. Акулите притеглят и доста туристи, което е добре за стопанската система на острова, само че локалните риболовци избират да виждат по-малко хора.

Мисията Нектон, която включва 10 водолази от Малдивите, ще изследва водите на архипелага до 7 октомври.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР