„Научих от колеги, че вицепремиерът и министър на финансите е

...
„Научих от колеги, че вицепремиерът и министър на финансите е
Коментари Харесай

Каримански: Асен Василев е участвал в работна група за българския вариант на Магнитски

„ Научих от сътрудници, че вицепремиерът и министър на финансите е взел участие в една от работните групи”. Това сподели в студиото на „ На фокус” ръководителят на бюджетната комисия в Народно събрание и народен представител от „ Има подобен народ” Любомир Каримански във връзка една от ябълките на раздора в обединението - изтеклата информация за български вид на закона „ Магнитски”.

Става въпрос за законопроекта, направен във Финансовото министерство, за който първи Епицентър. бг писа и разгласява целия му текст. Според него властта ще брани финансовата и икономическа система с ексклузивен орган, който ще прави наказателни описи без съд и присъда, ще замразява пари и имущества по донос.
Министърът на финансите ще е отпред на специфичния Междуведомствен съвет, който ще изготвя черните описи.
Физическите и юридически лица, за които има данни, че правят една от тези действия, след инспекция, ще се включват от държавното управление в специфичен Национален лист.

Освен това в проектозакона се планува да има Национален лист на обвързваните лица, където попадат тези, които са съдействали или са обезпечили материална помощ на лицата от Националния лист.

По думите на Каримански е била образувана работна група от специалисти от Българска народна банка и Министерство на външните работи, които му удостоверили, че изтеклите текстове били съвсем едно към едно с обсъжданите в групата. Притеснението на някогашния претендент за шеф на Българска народна банка е, че няма автограф на съставител и вносител на този план.

„ Има подобен народ” ще напусне обединението, в случай че се натрупа сериозна маса от неспазване на съдружното съглашение. Такова е почнало да се натрупва”, сподели още Каримански.

Според него сериозен за оцеляване на обединението миг е края на юни, когато завършва френското председателство на Европейски Съюз. Моментът е сериозен, тъй като редица европейски страни лобират дотогава България да вдигне ветото над началото на договарянията на Северна Македония за присъединение към Европейски Съюз. Каримански чака натискът от тях да стартира още тази седмица. " Подозирам, че натискът идва от разнообразни дипломатически представителства, посланици, срещи на представители на Министерския съвет в чужбина ", акцентира той.

По думите му, в случай че не се усъвършенства разговорът вътре в обединението и ръководещите не съумеят да беседват с причини, ръководството ще стане „ леко авторитарно”.

Социалните ограничения на държавното управление не са неверни, само че няма да дадат оптималният резултат. Сега трябваше да се съвместим ограничения с промени, само че изпуснахме момента, сподели още ръководителят на бюджетната комисия Любомир Каримански.

Като неточност той уточни, че към момента помощите " са на калпак ", а не са диференцирани. " Нужна е формулировка за енергийна беднотия, категоризация на уязвимите групи, тогава може да отправим най-точните ограничения в най-точното време ", акцентира депутатът.

Председателят на бюджетната комисия разгласи, че референдум за въвеждане на еврото не е необходим, най-малкото тъй като сегашният закон, който го регламентира не работи. Каримански обаче се разгласи за разработване на стратегически документ, в който да се посочат изгодите и вредите от този ход, като те се споделят с хората на понятен език.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР