Научен труд на български лекар се използва за база в

...
Научен труд на български лекар се използва за база в
Коментари Харесай

Светило в медицината: Не оставяйте мозъка да почива

Научен труд на български доктор се употребява за база в медицината. Той е неврохирург от „ Пирогов “, който дели живота си сред Германия и България. Проф. Венелин Герганов взима специалността по завещание.

„ Професия на татко ми дотолкоз, доколкото той беше хирург, в действителност. Но аз в един миг взех решение, че би трябвало да имам малко по-различен път. Ако е хирургия, би трябвало да е друга хирургия. А и поради интереса ми към мозъка и неговите функционалности избрах неврохирургията “, споделя той в предаването „ Тази събота и неделя “. Като неврохирург всекидневно се изправя в операционната със случаи като тумори в мозъка или гръбначна хирургия.


Снимка: btvnovinite.bg

„ След като приключих тука, специализирах неврохирургия, работих няколко години и отидох в Германия. В един център, който може би е водещият международен център в неврохирургията и от 2006 година съм там. И в действителност към година и половина, към този момент две години започнах да работя и в България. Тоест две седмици работа в Германия, две седмици работя в България “, показва професорът.

Неврохирург и брачната половинка му отглеждат седем деца
Казва, че за него е значимо да работи в България. „ Цената на това нещо в персонален проект е най-много това, че съм разграничен от фамилията си. Реално това е високата цена “, споделя той.


Снимка: btvnovinite.bg
Последният теоретичен труд на доктор Герганов е избран като една от библиите в неврохирургията!

„ Дори едно списание в този момент, което е орган на американския конгрес по неврохирургия, я дефинира като една от петте съществени книги в неврохирургията, която всеки неврохирург би трябвало да има. Тоест един пример, по който да се съпоставят всички нови книги, които излизат. И естествено това е нещо много… ласкателно! “, счита проф. Венелин Герганов.


Снимка: btvnovinite.bg
А съветът на доктор Герганов, доколкото можем да се предпазим от това да му бъдем пациенти, е да не оставаме мозъкът да почива.

„ Мозъкът би трябвало да се преглежда като един мускул. Ако желаеме да оформим мускулите си, би трябвало да вървим на фитнес и да ги упражняваме. Същото е и за мозъка. С бездейност той няма по какъв начин да работи с десетилетия пълноценно “, поучава лекарят.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР