Научаването на втори език може да има положителен ефект върху

...
Научаването на втори език може да има положителен ефект върху
Коментари Харесай

Научаването на втори език забавя остаряването на мозъка

Научаването на втори език може да има позитивен резултат върху мозъка, даже в случай че проучването му стартира в зрелост, откриха учени от университета в Единбург, оповестява БГНЕС.

Изследователите разкрили след проучване на 262 души на възраст 11 или 70 години, че четенето, говоренето с лекост и интелигентността се усъвършенстват. Предишно проучване сподели, че двуезичието може да забави отключването на деменция с няколко години.

Големият въпрос в това проучване бил дали научаването на нов език усъвършенства когнитивните функционалности или хората с по-добри когнитивни качества е по-вероятно да станат двуезични. Д-р Томас Бак от Центъра за когнитивно остаряване и когнитивна епидемиология към университета в Единбург твърди, че е разкрил отговора.

Използвайки данни от проби за просветеност на 262 души от Единбург на 11-годишна възраст, откривателите проучили по какъв начин техните когнитивни качества са се трансформирали, когато били тествани още веднъж през 70-те им години. Изследването било осъществено сред 2008 и 2010 година Всички участници декларирали, че могат да споделят най-малко на един език, друг от британския.

От тази група 195 научили втори език преди 18-годишна възраст, а 65 – след тази възраст. Откритието демонстрира, че хората, които приказват два или повече езика, имат доста по-добри когнитивни качества спрямо упованията от базовия им тест. Най-силният резултат бил открит в общата просветеност и четенето. Ефектът се проявявал както при хората, които научили втори език в ранна възраст, по този начин и при тези, които го създали по-късно в живота си.

Д-р Бак твърди, че откритието е значително и подобрението във вниманието, съсредоточаването и гладкото изложение не може да бъде обяснено с първична просветеност. Той обаче признава, че проучването повдига и доста въпроси като да вземем за пример дали проучването на повече от един език може да има позитивен резултат и върху когнитивното остаряване и дали дейното говорене на втори език е по-добро от това просто да знаеш да го приказваш. 

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР