Натурализираният кубински боксьор Хавиер Ибаниес даде интервю за предаването Арена

...
Натурализираният кубински боксьор Хавиер Ибаниес даде интервю за предаването Арена
Коментари Харесай

Хавиер Ибаниес пред БНТ: Голямото ми желание е да стана олимпийски шампион

Натурализираният кубински боксьор Хавиер Ибаниес даде изявление за предаването " Арена спорт " при започване на олимпийската 2024-а година, в която пред надарения играч има една единствен цел - златен орден от Игрите в Париж.

В момента Ибаниес е с останалите състезатели от националния тим на предварителен лагер на Белмекен, където кубинецът споделя, че се усеща доста благополучен поради страхотните условия. Самият той има вяра още, че идването му в България има съществена заслуга за това кариерата му да върви нагоре в последните годините

" Винаги съм доста благополучен, когато сме на Белмекен, тъй като изискванията тук са страхотни. Няма проблеми към този момент, тимът е съвсем цялостен и се готвим дружно. Не мога да се оплача от нищо, всичко минава по проект. Условията, които имаме са отлични. Президентът на федерацията Красимир Инински е обезпечил всичко нужно. Целият тим търпи развиване, това се вижда и по мачовете ни ", стартира Ибаниес.

" Със сигурност формата ми върви нагоре, откогато съм тук. Аз започнах да се боксирам в Куба, само че там трябваше да оставя бокса за към година заради персонални аргументи. Това тотално ме извади от форма, само че откогато съм в България още веднъж съм този играч, който желая. Голяма виновност за това има федерацията ", сподели още той.

Роденият в кубинския град Матансас играч приказва и за работата с треньора на националния тим по бокс и негов съотечественик - Жоел Арате, както и за вътрешната конкуренция в отбора ни.

" Жоел Арате е доста умел треньор. Беше също и в националния тим на Куба, познавам го добре. Винаги работи с огромно предпочитание, той е максималист и постоянно желае от нас да сме на най-високо равнище. Иска резултати ", споделя Ибаниес.

" Определено има конкуренция в тима. Сега ни предстоят две олимпийски квалификации през първата половина на 2024-а. Очакваме Радослав Росенов, Рами Куин, Йордан Морехон и Кристиян Николов също ще се класират за Олимпийските игри. Те упражняват крепко и заслужават да завоюват квоти " добавя боксьорът.

Малко повече от половин година преди Олимпийските игри в Париж Хавиер Ибаниес е единственият български боксьор при мъжете със извоювана квота за най-големия състезателен конгрес, като той разкрива, че е горделив от това си достижение, само че сега е фокусиран напълно върху шампионата във френската столица, където огромната му цел е златният орден.

" Горд съм от това достижение, класирах се още от първия си опит на квалификационен шампионат през предходната година. Сега се надявам и останалите, които изброих доскоро да стигнат до този конгрес. Аз отивам за златния орден в Париж. Фокусът ми е напълно върху това. През тази година има няколко доста значими надпревари - европейското състезание и олимпийските игри. И на двете ще се стремя към златото, само че най-много във Франция. Подготвям се доста съществено. Вярвам, че мога да стигна до нещо огромно на Игрите. Отивам за златото ", разяснява натурализираният кубинец.

Златният ни медалист от Европейските игри в Полша 2023 описа малко повече и за противниците, против които евентуално може да се изправи в Париж.

" Познавам огромна част от боксьорите, които мога да срещна в Париж. Има хора от съвсем всички континенти. Силни боксьори с разнообразни стилове. Всеки ще е квалифициран добре. Състезателите от Узбекистан са доста мощни, също по този начин от Куба и Съединени американски щати - боксьорите от тези страни имат невероятни качества. Но аз се сготвям да победя всеки един от тях. Ще дам максимума. Със сигурност съм доста съсредоточен и фокусът ми е първото място ", безапелационен е състезаващият се България боксьор.

" Няма да се учудя, в случай че срещна и кубинец. Не мога да кажа, че ще е по-трудно. Ще бъде като всеки един мач. Не би трябвало да има сантименти, аз се състезавам за България. Често се боксирам и против българи на вътрешните шампионати, тъй че за мен не е проблем, че ще срещна кубинец ", споделя Ибаниес.

" Вероятно единствената причина, заради която мога да скърбя, че съм в България, е фамилията. Те са надалеч от мен. В началото ми беше мъчно да се приспособявам, само че в този момент се усещам чудесно тук. Приятелката ми е българка. Чувствам се чудесно тук ", признава още той.

Накрая Хавиер Ибаниес разкри и какво е неговото персонално благопожелание за 2024-а година: " Нека стана олимпийски първенец, това е огромното ми предпочитание ".





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР