Националното сдружение Недвижими имоти“ (НСНИ) предложи през юли 2022г. проектозакон,

...
Националното сдружение Недвижими имоти“ (НСНИ) предложи през юли 2022г. проектозакон,
Коментари Харесай

Расте подкрепата към проектозакон на НСНИ в полза на бранша и потребителите

Националното съдружие „ Недвижими парцели “ (НСНИ) предложи през юли 2022г. проектозакон, посредством който да се вкара регулация на активността на брокерите и сътрудниците на недвижими парцели по модела на справедливите западни практики. Проектът и цялата му идея се съгласува с Европейската асоциация на експертите по недвижими парцели (CEPI) и се разисква с представители на гилдията от страни, в които към този момент има такава регулация. CEPI е организацията, която работи директно с Европейската комисия по законодателствата, свързани с активността на медиаторите при покупко-продажби с недвижими парцели. С проектозакона ще се вкарат минимални просветителни условия за практикуване на активността в България и етични правила и стандарти, които да подобрят бизнес средата.

По тематиката беседваме с Ирена Перфанова – заместник-председател на НСНИ и предишен ръководител на организацията в два поредни мандата – 2014-2016 и 2016-2018 година

Какви са изгодите от една професионална регулация и какво включва този развой? Какво регистрира НСНИ като нужда?

-Целите на една регулация са основаването на лоялна професионална среда както към потребителите, по този начин и сред професионалните участници на пазара. Справедливата регулация, към каквато се стреми и НСНИ, е всеки да има достъп до специалността, като я упражнява умело, отговорно, транспарантно и по одобрени стандарти и етични правила.

Преди повече от 30 години НСНИ даде началото на професионалния пазар у нас и десетилетия търси вярната посока за умна бизнес среда, като цели въвеждането на професионална регулация въз основата на това, което сме научили и доказано, работи по най-хубавия метод и си заслужава да се приложи и в България. Общата просвета на предлаганите услуги дава и имиджа на една специалност. Съдействахме през годините на няколко български университета и те сътвориха сполучливи бакалавърски и магистърски стратегии за бизнеса с недвижими парцели. И без значение от това, заради неналичието на единна регулация продължаваме да сме всекидневно очевидци на „ бизнес модели “, които се назовават с термини, извлечени от положителните интернационалните практики, само че се ползват пречупени през неприятните привички на пазара ни, компании или избрани лица. И при тях постоянно задачата е огромната облага, а не положителното и качествено обслужване. Много брокери/агенти на входа на професионалните си занимания са подготвени на нелоялни и нападателни практики и по този метод развъждат неприятния опит.

Отчитаме като доста неправилно схващането, че би трябвало да се опълчват дребни против огромни структури – качествени експерти може да има на всички места, както и неприятни практики също. Но когато неприятните практики преобладават, то цялата колегия страда, а оттова и потребителите на съответната услуга.

Проектозаконът на НСНИ няма ограничителен темперамент, а регулативен. В какво се показва това?

-Той е обвързван дефинирането на специалността, упражняването й от грамотни лица с първична професионална подготовка, работещи при спазването на общопризнат етичен кодекс и професионални стандарти, като всеки носи отговорност за предоставяната от него услуга и има за задачата и застраховка за професионална отговорност. Единен професионален указател включва всички организации, брокери и сътрудници, а организациите за недвижими парцели ще би трябвало да се ръководят наложително от брокер, а не от лица, които нямат професионален опит. Така лицата, които работят в сивия бранш ще бъдат виновни за дейностите си пред закона и цялата професионална колегия.

Бизнесът с недвижими парцели е бизнес на шерване на информация и етиката сред професионалните участници в него е основна за качественото обслужване на потребителите, за прозрачността и достъпността на информацията, която доближава до тях. Една професионална камара има основна роля за сплотяването на гилдията.

Нашият проектозакон няма за цел да пази избрани бизнес модели – било то за практикуване на специалността или за подготовка на фрагментите за нея. И в тази тенденция евентуално не е комфортен за лица, които желаят точно през такива форми да лимитират достъпа до пазара. За нас е значимо да не затваряме за никого опцията за достъп до специалността – по този начин, както повеляват и нормите на европейското законодателство, само че да култивираме средата и да премахнем хаоса.

Как НСНИ предлага да се оправи пазарът с неприятните практики?

– Лоши практики има и в най-регулираните пазари, тъй като постоянно се намира някой, който не се преценява със законовите разпореждания. Но когато има стандарти и орган, който да се грижи за спазването им, те се минимализират. И точно по тази причина е нужно да има регулация – не с цел да се затваря бизнесът за избран кръг от лица, а с цел да се отстранен подводните камъни, които опонират на положителните практики и разрушават доверието към специалността. Преди три-четири години беше направено проучване в границите на Европейски Съюз за доверието на потребителите към разнообразни специалности и брокер на недвижими парцели заемаше едно от най-ниските места. След отправено питане от CEPI се оказа, че точно страните без професионална регулация избутват надолу доверието към специалността. Можем сами да си създадем извода от какъв вид регулация имаме потребност и за какво би трябвало да се вслушваме в разсъдъка си, а не в страховете си.

Какви са преимуществата на Професионалната камара с каквато пазарът сега не разполага, само че НСНИ поддържа да бъде основана?

Камарата е част от цялата идея, за законова регулация, което дава опция на всички лица, вписани в професионалния указател, да вземат участие интензивно в процеса на регулация. Още при самото основаване на камарата няма ограничаване за броя на лицата, които да вземат участие – има най-малък брой, само че няма оптимален. Когато има професионална камара, има орган, който да пази и съставлява ползите на сектора пред страната. Никой по-добре от професионалната колегия не знае от какво има потребност една специалност. Стандартите и етиката са също принадлежности, които се основават от сектора, а не се подават от външни органи.

Проектозаконът, импортиран от НСНИ, не изключва използването на настоящото законодателство в страната. Когато става въпрос за отговорности, вменени през други закони и непротиворечащи на Закона за регулация на бизнеса, те ще би трябвало да се съблюдават от всеки търговец. А при положение на зародили разногласия по решения, взети от камарата, всеки може да се обърне към способния български съд или да употребява опциите на медиацията и арбитражните производства. Независимо от основната й роля Камарата не е последната инстанция – тя основава условия за непринудено разрешаване на разногласия на браншово равнище, а когато това се окаже неефективно, може да се премине към останалите законови форми.

Какви са по размер фирмите за недвижими парцели в България? Как това съотнесено от НСНИ в проектозакона?

-Бизнесът с недвижими парцели обгръща най-вече компании от дребния и междинен бизнес и този проектозакон е съгласуван с това. Много постоянно компаниите за недвижими парцели са фамилни компании и вратите пред тях би трябвало да бъдат отворени. Затова дълги години изследвахме и продължаваме да обменяме информация за позитивно работещите практики за регулация в същия отрасъл в други страни и подхождаме доста деликатно с предложенията за закон. В годините сме водили дълги полемики с държавни институции и други към този момент контролирани браншови структури. Видяхме по какъв начин работи системата за регулация у нас и с какво е подготвена страната да спомага. Не желаеме да повтаряме непознатите неточности, както и би било безконтролно да не предприемем дейности за интелигентно контролиране на бизнеса.

Кой и по какъв начин контролира сега в средите ви да не попадат неподготвени професионално и неетични лица? Как се оправя НСНИ в този пазарен безпорядък?

– Реално няма обединен орган. Членството в НСНИ е на непринуден принцип. Организацията има обичаи от десетилетия да се грижи за професионалната подготовка на фрагментите в сектора и предлага едни от най-качествените образования в страната, съобразени постоянно с водещите трендове. Разполага от близо 15 години с Център за професионално образование, узаконен от МОН, който работи интензивно и дружно с Националната академия за недвижими парцели всяка година образова стотици лица както начинаещи, по този начин и такива, които към този момент имат професионален опит. Програмите, които предлага, са утвърдени и от Европейската асоциация на експертите по недвижими парцели CEPI, която съставлява професионалните ползи на сектора пред Европейска комисия, и НСНИ има правата да издава CEPI документ на лицата, минали образования и изпити. Организацията има доста добър етичен кодекс и Комисия по професионална нравственос, в която вземат участие лица с дълготраен на практика опит.

Много е мъчно да се контролира цялостен пазар на непринуден принцип, по тази причина умерено мога да кажа, че в съществуващите пазарни условия НСНИ може единствено да се гордее с публичната си роля и доверието на потребителите, които всекидневно се обръщат към организацията за подпомагане.

Казано в резюме от НСНИ, за какво регулация и за какво Камара?

- Защото в този бизнес участваме най-вече микро, дребни и междинни компании. НИЕ ПОЗНАВАМЕ НАЙ-ДОБРЕ НАШИТЕ ПРОБЛЕМИ. Никой отвън колегията не може да брани нашите ползи по-добре от самите нас - експертите на пазара

- Защото бъдещото развиване на брокерската специалност и целия отрасъл, както и определянето на стратегическите цели, основаването на етични правила и контрола при спазването им и даването на високачествени услуги ЩЕ БЪДЕ В РЪЦЕТЕ НА ВСИЧКИ НАС- хората, които упражняват брокерската специалност

- Защото присъединяване в създаването/учредяването на Камарата на брокерите ЩЕ БЪДЕ ОТКРИТО ЗА ВСЕКИ, който упражнява тази специалност

- Защото ВСЕКИ ЩЕ МОЖЕ ДА УЧАСТВА СЪС СВОЯ ГЛАС в основаването на Устав и Етичен кодекс на браншовата Камара

- Защото след първичното основаване на Камарата ВСЕКИ ЩЕ МОЖЕ ДА ДАВА ПРЕДЛОЖЕНИЯ за развиването на сектора, да избира, да бъде избиран в органите на Камарата

- Защото НИКОЙ ПО-ДОБРЕ ОТ ПРОФЕСИОНАЛНАТА ГИЛДИЯ не знае от какво има потребност една специалност

- Защото при положение на зародили разногласия по решения, взети от Камарата, ВСЕКИ ЩЕ МОЖЕ ДА съдебна експертиза ОБЪРНЕ към способния български съд или да употребява опциите на медиацията и арбитражните производства.

- Защото всички сродни сектори в България от доста години употребяват тъкмо професионалната Камара като инструмент за регулация

ючово значение
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР