Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) е коректен

...
Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) е коректен
Коментари Харесай

Росен Желязков не обещава безоблачен мандат на общините

Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ) е правилен и благонадежден сътрудник на Народното събрание, тъй като изключително в моменти като сегашния е оня представител на общините, а посредством тях и на хората, който пази техните ползи.

Toва съобщи ръководителят на 49-то Народно заседание Росен Желязков по време на встъпителна конференция на общинския мандат на НСОРБ в интервала 2023-2027 година

Той изясни, че общините седят най-близко до хората, до техните потребности и потребности, свързани освен с административни услуги, само че и помощ за всеки един жител на територията на общините. Мандатът на кметовете и на общинските съветници е обезпечен от Конституцията и не зависи от политическите турбуленции, посочи Желязков. Той поздрави новоизбраните кметове, общински препоръки и кметове на кметства, тъй като това е знак на доверие на локалната общественост.

По думите му няма гаранции, че провокациите пред общините са отминали и новият мандат ще бъде слънчев. Фактът, че сега в Конституцията не се оферират промени в института на локалното самоуправление демонстрира, че това е един резистентен парламентарен модел. Във фокуса на българските общини сега е приемането на Бюджет 2024. Дебатите по бюджета към този момент са почнали и през днешния ден ще бъде гласуван на първо четене. На второ четене бюджетът би трябвало да мине в дните преди Коледа, очерта пътят на финансите за идната година Желязков.

Той посочи, че общините ще могат да поправят плановете си, с цел да получат финансиране, до март месец. Предвижда се районният министър да подписа съглашение с всяка община, който да работи до 2026 година Това значи, че целите би трябвало да бъдат доста добре структурирани, с доста ясни периоди и резултатът би трябвало да бъдем забележим за всички, изясни Желязков.

Той счита, че депутатите и Народното събрание ще могат да съумеят да отговорят на паниките на общините сред първо и второ четене в държавния бюджет. Друга значима тематика, която следва да обсъдим е въпросът за финансовата децентрализация на общините. Това е един въпрос, на който в никакъв случай не му идва времето, само че е тематика на вниманието на всички. Бях секретар на Столична община, когато въпросът бе подложен за разглеждане. Очертаваше се до 2 година да е решен - до 2009 година да сме постигнали финансова децентрализация. Затова и може би този въпрос не е към Министерския съвет, а към Народното събрание, разясни Желязков.

Третата значима тематика пред общините е да има положително ръководство на рецесиите при бедствия и повреди.

Росен Желязков добави, че при започване на мандата общините имат много по-голям възторг, а заемът на доверие на хората - по-голям.

За разлика от предходната година в кратковременен проект общините имат непоклатимост, само че парите в никакъв случай не стигат за общините. Дано сред първо и второ четене да има позитивни резултати за това какво ще желае НСОРБ, съобщи Даниел Панов, ръководител на Управителния съвет на НСОРБ и кмет на община Велико Търново.

Според него резултатът от актуалната среща би трябвало да бъде позитивен най-много по въпросите по всички проблеми, които има в общините и отговорите, които те ще получат от изпълнителната власт. Това е времето, в което се мисли за новите проекти, план, за самодейност и дълготрайното развиване на общините. Пред общините има доста незнайни, уточни Панов.

НСОРБ се надява общините да се активизират и да имат деен строителен сезон. Започват мандата в добър разговор с изпълнителната власт, връзка и чуваемост за настояванията и предложенията на общините. Дългогодишното партньорство със законодателната власт е изход на доверие и партньорство, открои Даниел Панов.

" Заедно продължихме работата в сложни времена, тъй като имахме общи цели, само че това не значи, че не сме постигнали задачите си. Напротив - това демонстрира нашата поредност, тъй като нашите цели надвишават обсега на мандатите ни ", разяснява Панов. Местната власт, дружно с общинските препоръки съумели да се оправят с компликациите. Кметовете, локалната власт - това е гръбнака на страната, безапелационен бе той.

През новия мандат НСОРБ ще работят за това да се създаде механизъм, който да не ощетява нито една българска община, работа за усъвършенствана бистрота, актуализация на данъчните оценки, поумняване на инфраструктурата посредством цифровите технологии, вложение в интелигентни системи, гласност на финансите, привличане на вложители и развиването на общините като цяло и други

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР