Националното сдружение на частните болници (НСЧБ) у нас е подготвило

...
Националното сдружение на частните болници (НСЧБ) у нас е подготвило
Коментари Харесай

Частните болници искат промени в три закона за здравето

Националното съдружие на частните лечебни заведения (НСЧБ) у нас е подготвило редица оферти за промени в три закона, свързани със опазването на здравето. Това сподели за Българска телеграфна агенция доктор Ива Пехливанска, член на УС на НСЧБ и ръководител на Съюза на парамедиците в България. Става въпрос за Закона за лечебните заведения и тези за здравето и здравното обезпечаване. 

“Всички промени, които сме подготвили, сме разделили в няколко законопроекта, които при първа опция ще бъдат входирани в Народното събрание. Предлагаме редица допълнения към Закона за лечебните заведения. В сегашните текстове има проблеми на всички места. В здравното законодателство всичко е „ копи-пейст “.

Всичко се прави на парче, без да се трансформира цялостната визия на законите. Затова и ставаме очевидци на правосъдни разногласия, които най-често се печелят от лечебните заведения. И страната заплаща разноските за това, тъкмо поради това законодателство на парче. Предлагаме съответни промени в обособените елементи на в този момент настоящия закон за лечебните заведения ", разяснява доктор Пехливанска. 

По думите ѝ промени би трябвало да има и в текстовете, отнасящи се към медицинските стандарти.

" Някои от тях към този момент са анулирани, защото са прекомерно остарели, само че от сегашните не виждам един, който да касае качествената здравна помощ. В процеса по стандартизация би трябвало да има по-широко посланичество на специалисти, които са в съответната компетентност. Те би трябвало да кажат къде е добре да се добави нещо или да отпадне. Давам образец със стандартите за едно лечебно заведение за физиотерапия. То би трябвало наложително да разполага със сауна. Питам тук – с какво сауната усъвършенства лекуването на пациент, които има проблеми с опорно-двигателен уред или проблеми на централната нервна система ", добави експертът. 

Д-р Пехливанска уточни, че НСЧБ е подготвил и оферти за промени, с които да бъде облекчена процедурата за издаване на позволение за здравна активност, която " сега е прекомерно комплицирана ".

Сред предложенията на сдружението на частните лечебни заведения за промени в законодателството е и смяна в избора на шеф на Националната здравноосигурителна каса. Според сдружението това би следвало да се случва посредством конкурс. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР