Националното радио на Нова Зеландия започна разследване и е разпореди

...
Националното радио на Нова Зеландия започна разследване и е разпореди
Коментари Харесай

Национална медия в Нова Зеландия започна да разследва неподходящо редактиране на материали за войната в Украйна

Националното радио на Нова Зеландия стартира следствие и е разпореди на чиновник да излезе в отпуск, откакто стана ясно, че  поредност от вести на уеб страницата на медията за нахлуването на Русия в Украйна са били редактирани, с цел да показват „ погрешна информация за събитията “, съобщи Ройтерс.

Радио Нова Зеландия (RNZ), което е финансирано от държавното управление, само че има публицистична самостоятелност, до през вчерашния ден е коригирало 15 материала на уеб страницата си, първият от които е оповестен през април 2022 година, поради „ несъответствуваща редакция “.

Корекциите, направени от радиото в материалите, са се наложили, тъй като вследствие на редактирането им първичните текстове са изменени по този начин, че да показват проруски тълкования на някои събития в Украйна като факт.

Четиринадесет от новините са били взети от организация Ройтерс, а една от Би Би Си, демонстрират линковете към тях.

Радио „ Нова Зеландия “ уточни в изказване, че продължава да прави обстоен одит и разбор на всички журналистически текстове, които биха могли да бъдат неуместно редактирани.

Радиото е клиент на Ройтерс, показва организацията.

Говорител на министъра на теле- и радиоразпръскването и медиите Уили Джаксън, сподели, че министърът е в течение на въпроса и ще продължи да бъде осведомен, а през днешния ден ще получи спомагателни актуализации за случилото се.

В петък медията заяви, че е схванала за казуса и е почнала „ неотложно следствие “. Служител е излязъл в отпуск до момента в който се организира следствието и му е неразрешен достъп до компютърните системи на националното радио.

В събота основният изпълнителен шеф на РНЗ Пол Томпсън (на снимката) разгласи външен одит на процесите на редактиране в радиото и резултатът ще бъде оповестен.

Въпросът стана обществено притежание, откакто в материал на Ройтерс от 8 юни бяха направени промени по отношение на използването на думата " война " в Русия.

Текстът на новината е бил редактиран на уеб страницата на РНЗ. Така в материала се чете, че през 2014 г „ проруско определено държавно управление беше свалено по време на съпроводената с принуждение украинска цветна гражданска война на Майдана ". След това в текста неточно се твърди, че „ Русия е анексирала Крим след референдум, до момента в който новото прозападно държавно управление потискаше етническите руснаци в Източна и Южна Украйна “.

Проруският президент на Украйна Виктор Янукович беше свален през 2014 година по време на събития, станали известни като революцията на Майдана. Това се случи след месеци на митинги, провокирани от неговото неспазено заричане за по-тесни връзки с Европейския съюз. Десетки протестиращи бяха убити, напомня Ройтерс.

Референдумът за Крим беше избран като машинация от Украйна и множеството западни държавни управления. Те също по този начин упрекнаха Русия, че употребява подправени обвинявания, че  етническите руснаци са потискани, с цел да оправдае оповестената от промосковски сепаратистки групи самостоятелност в Източна Украйна.

Коригираната версия на уеб страницата на РНЗ възвърне първичната дефиниция в материала на Ройтерс, който гласи, че „ спорът в Източна Украйна стартира през 2014 година, откакто проруски президент беше свален по време на украинската гражданска война на Майдана, а Русия анексира Крим, с подкрепяни от Русия сепаратистки сили, които се бият против украинските въоръжени сили ".

Резолюция на Общото заседание на Организация на обединените нации разгласи референдума в Крим за недействителен, а службата на Организация на обединените нации за човешките права съобщи през 2014 година, че етническите руснаци в Украйна лъжливо са твърдели, че са нападнати, с цел да оправдаят съветската интервенция, показва Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР