Националното представителство на студентските съвети в България договори отпускането на

...
Националното представителство на студентските съвети в България договори отпускането на
Коментари Харесай

Държавата ще отпусне 200 млн. лева за ремонти на студентските общежития

Националното посланичество на студентските препоръки в България контракти отпущането на спомагателни 100 млн. лв. за ремонт на студентските общежития. Размерът на средствата за поправки на студентските общежития става към този момент 200 млн. лв., оповестиха от НПСС.

" Комисията по образованието и науката, и Комисията по бюджет и финанси в 49-ото Народно заседание одобри предлагането на НПСС за разпределяне на 200 млн. лв. за ремонт на студентските общежития. Депутатите от всички парламентарни партии поддържаха настояването на НПСС за обезпечаване на спомагателни 100 млн. лв. към към този момент обезпечените 100 млн. лв. за поправки в студентските общежития ", се прецизира в известието.

Вносител на предлагането на НПСС е Красимир Вълчев, ръководител на Комисията по образованието и науката и някогашен член на управлението на Националното посланичество на студентските препоръки. Инициативата на националната студентска организация сплоти всички парламентарни групи с необятна парламентарна поддръжка.

На съвещанието на двете комисии взе участие и ръководителят на НПСС Даниел Парушев, който отбрани пред депутатите позицията да бъдат отпуснати повече средства за поправки на студентските общежития.

В изпратената позиция до народните представители и министрите студентите упорстваха за продължение на програмата за ремонт на студентските общежития, която стартира през 2020 година В доводите си представителите на НПСС разясниха, че ремонтите в студентските общежития са доста нужни. В доста от тях поправки не са правени от самото им изграждане през 1970 година, а други са затворени, тъй като са рискови за обитаване. Още от лятото на тази година студентите упорстваха средствата по програмата за ремонт на студентските общежития да бъдат увеличени от 100 на 200 млн. лв.. Осигуряването на средства по " Програмата за саниране, ремонт и обзавеждане на студентските общежития, предоставени за ръководство на държавните висши учебни заведения и " Студентските столове и общежития “ ЕАД " е опция да се развива социално-отговорна политика на страната към студентската юноша.

Решението на парламентарната комисия от тази неделя идва след поредно водената политика от управлението на НПСС в продължение на мандатите за 2020-2022 и 2022-2024 година. " Доволни сме от взетото решение и най-много от това, че народните представители от всички парламентарни групи осъзнават значимостта на проблематиката със положението на студентските общежития. Сега МОН и висшите учебни заведения би трябвало да движат процесите по ремонт на общежитията. Ние, студентите, чакаме да забележим позитивните резултати от тази водена от нас политика в последните четири години. Това решение е добър свършек на мандата за 2022-2024 година ", разяснява Даниел Парушев след съвещанието на комисията.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР