Националното представително проучване на Алфа Рисърч в навечерието на изборите

...
Националното представително проучване на Алфа Рисърч в навечерието на изборите
Коментари Харесай

Алфа Рисърч: 4 партии изпращат евродепутати, но шанс има и пред още две

Националното представително изследване на Алфа Рисърч в навечерието на изборите за Европейски парламент (проведено в интервала 19-22 май), обрисува следната динамичност в хода на предизборната акция:

Леко активизиране на избирателите; решилите да гласоподават се възстановяват до 35-36%. Запазва се обаче наклонността към по-ниска изборна интензивност на Евроизборите спрямо националните. Ако тази картина не се промени до 26-ти май, можем да чакаме до урните да отидат малко над 2.1 млн. души.

Сериозно въздействие на акцията върху крайното решение на гласоподавателите за кого да гласоподават. Фактори като „ апартаментгейт ”, разочарованието от политиката, по-слабия интерес към европейските тематики усилват тежестта на " последното усещане ". Партиите с масирана и нападателна медийна акция притеглят публично внимание и избор от до неотдавна неориентираните гласоподаватели. Общо 58% са тези, които са лоялни на партията, на която обичайно симпатизират и са взели решение още преди началото на акцията. Почти всеки втори интервюиран обаче прави  избора си през акцията: 15% в последните 2-3 седмици, а още (27%) декларират, че последните няколко дни преди вота ще бъдат определящи за техния избор. Което значи, че изненади не са изключени до последния миг. За последните дни са отсрочили решението си най-вече най-младите гласоподаватели и жителите на огромните градски центрове. Финалните дни ще са решаващи за извънпарламентарната десница и за национал-популистките обединения, чиито симпатизанти се двоумят до последно. Трудно могат да бъдат регистрирани и резултатите от възможен корпоративен избор, който бива активизиран в последните дни преди изборите.

Проучването на финала на акцията демонстрира възвръщане на електоралната преднина на ГЕРБ при понижаване на относителната тежест на Българска социалистическа партия. През последните седмици, залагайки на акция на триумфите и на анти-БСП мобилизацията, ГЕРБ съумява да обезврежда в електорален проект вредите от имотните кавги. Той си възстановява част от по-близката външна страна и приключва акцията с задатък от 4.5 пункта пред Българска социалистическа партия. Дни преди вота ръководещите се употребяват с поддръжката на 31.1% от решилите да гласоподават против 26.6% за Българска социалистическа партия.

Относителната тежест на вота за социалистите понижава и все още за това могат да бъдат откроени няколко аргументи. Първо, те не съумяха да развият и наложат в акцията нови тематики, отвън тази за предварителните избори. Макар и да има своите последователи, изключително на фона на изхабяването на властта, тя не е задоволителна да обезпечи прилив на доверие, отвън кръга на мощно мобилизираните още преди старта на кампанията  твърди симпатизанти. Второ, остриетата, на които заложи Корнелия Нинова, не съумяха да се трансфорат в рейтингови политици, способни да издърпат листата, изключително след персоналното включване на Борисов в акцията. И трето, изследването, извършено с аналог на интегралната бюлетина, открива една своеобразна  „ софтуерна загуба " на няколко % от Българска социалистическа партия, които отиват към " Коалиция за България ". Сформираната към АБВ коалиция завършва акцията с 3.2% измежду решилите да гласоподават, 80% от които са някогашни гласоподаватели на Българска социалистическа партия.

Движение за права и свободи предстоящо и обичайно активизира последователите си в последните дни преди вота и приключва акцията като трета политическа мощ с поддръжката на 13.9% от решилите да гласоподават.

Така, през последните седмици е налице консолидация на последователите на водещите партии – ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, която води до забележителна динамичност в съотношението на силите посред им спрямо месец по-рано (когато ГЕРБ и Българска социалистическа партия стартираха конкуренцията с паритет).

Въпреки, че симпатизантите на национал-популистките обединения са измежду към момента най-разколебаните по какъв начин да постъпят в изборния ден, акцията като цяло им носи позитиви. Вътрешна македонска революционна организация резервира позициите си от преди месец и с 6.0% от твърдо решилите заема четвъртата позиция. Сериозната конкуренция в тази ниша идва не толкоз от НФСБ и Атака (и двете партии завършват акцията с изравнени позиции от по 2.0%), а от Воля. Шумната и масирана акция на Веселин Марешки събира не повече от половината от предходния му избор, само че притегля вниманието на част от някогашните гласоподаватели на Обединените патриоти. В резултат, Воля бележи значителен растеж в акцията. Финишира с поддръжка от 4.9% от твърдо решилите да гласоподават и значителен дял евентуални симпатизанти, оставили решението си за последните дни.

Сред колебаещите се до последно са и десните гласоподаватели, които са съществена електорална база на   „ Демократична България ". В края на акцията обединяването сред ДСБ, „ Да, България " и „ Зелено придвижване " получава 4.2% поддръжка измежду решилите да гласоподават. Така, наред с Вътрешна македонска революционна организация и ВОЛЯ, Демократична България резервира шансове за мандат в Европейския парламент, в случай че успее да стимулира своите гласоподаватели да отидат до урните.

Картината, която записва изследването на Алфа Рисърч в края на акцията, е резултат от измененията в публичните настройки през два условно разграничени интервала: началото й, което бе белязано от имотните кавги към хора във властта и вторият – активизирането на ръководещите за минимизиране на нанесените вреди. Макар към момента да остава неразбираемо до каква степен напъните на ГЕРБ и персонално на Бойко Борисов съумяват да възстановят доверието към държавното управление, те несъмнено активизират част от електоралната им външна страна и стопират записаната преди месец ерозия в поддръжката. Обратно, Българска социалистическа партия не съумява да разшири кръга си от последователи и да се възползва от слабостта на ГЕРБ. Частичен пробив в привличането на разочаровани от ръководството гласоподаватели имат някои от по-малките партии, което доближава позициите им до прага за лъчение на евродепутати.

Настоящото проучване е извършено в интервала 19 – 22 май 2019г. от Алфа Рисърч, разгласява се на уеб страницата на организацията и се осъществя със лични средства. Изследването е извършено измежду 1016 пълнолетни жители от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по главните социално-демографски признаци. Информацията е събрана посредством директно стандартизирано изявление по домовете на интервюираните лица.

Алфа Рисърч носи отговорност за данните и интерпретацията, оповестени на нейния уебсайт, само че не и за изборно или манипулативно потребление на тези данни.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР