Националното обединение за чист въздух Дишай, България“ ще се бори

...
Националното обединение за чист въздух Дишай, България“ ще се бори
Коментари Харесай

България се обедини в борбата за по-чист въздух

Националното обединяване за чист въздух „ Дишай, България “ ще се бори още по-ефективно за реализиране на нормите за качество на атмосферния въздух в страната с усъвършенствано съдействие и обмяна на опит сред обособените локални цивилен сдружения

Представители на цивилен сдружения от доста елементи на страната с опит в битката за по-добро качество на въздуха се събраха на 18 и 19 юни 2022 година в Девня, с цел да учредят националното обединяване за чист въздух „ Дишай, България “.

Обединението, без аналог в характерната сфера в страната, се основава за по-ефективно адресиране на един от най-сериозните екологични и здравни проблеми на България. Според данни на Световната здравна организация над 97% от българите са изложени на резултатите на нечистия въздух, било то от промишленост, превоз, битово отопление или различен вид изгаряне. „ Дишай, България “ ще помогне да се координират напъните на неправителствения бранш в региона и да се покачат експертизата и успеваемостта на дейностите и поддръжката на локалните общности в напъните им за реализиране на по-чиста и здравословна среда на живот по места и в страната като цяло.

Учредяващите организации са от 10 основни града, имащи проблем със замърсяването на въздуха – София, Пловдив, Русе, Девня, Благоевград, Велико Търново, Димитровград, Перник, Павликени, Сухиндол, като към този момент има изявен интерес и за присъединението на още членове. Повечето от участниците към този момент са ветерани в работата с локалните и централни управляващи по въпросите на екологията и обединеният им потенциал ще трансформира „ Дишай, България “ в постоянна и дейна организация, която може и знае по какъв начин сполучливо да адресира проблемите, свързани с качеството на въздуха. Наличието на обединяване ще спомогне и за разпространение на национално равнище на многото, постоянно фрапиращи проблеми на локалните общности.

Замърсяването на въздуха има друг генезис в другите обитаеми места, само че коренът на проблемите постоянно е подобен. Постигането на националните правила за качество на атмосферния въздух в страната, както и на условията на Световната здравна организация в региона на замърсяването на въздуха може да се реализира единствено с по-силно и по-тясно ангажиране на институции и жители. Това значи повишение на институционалния потенциал и контрола при използване на политики и стратегии за качество на атмосферния въздух (НПКАВ) и увеличение на гражданско присъединяване на локално равнище.

„ Дишай, България “ ще изисква, ще упорства и ще работи в няколко посоки. Освен за правене на стратегии за качество на въздуха, водещи до реализиране на нормите за качество на атмосферния въздух в най-кратък период, измежду задачите, които си слага обединяването при учредяването си са: подобряването на системата за мониторинг на качество на въздуха, ускоряването на стратегиите за замяна на отоплението на дърва и въглища в бита с екологични други възможности и декарбонизация на отоплението, ускоряването на процесите за поощряване на различна и устойчива градска подвижност и декарбонизация на превоза, ефикасен надзор върху работата на замърсяващите въздуха индустриалните съоръжения, както и не на последно място – прекратяването на изгарянето на боклуци в промишлеността и бита и изгарянето на биомаса в Топлоелектрическа централа. „ Дишай, България “ ще работи и за действителен надзор върху излъчванията и миризмите, отделяни от животновъдните и преработващите скотски и растителни артикули промишлености и ще търси съответни наказания за нарушителите на всички разпореждания, свързани с обезпечаването на чистотата на въздуха в България.

Организациите-учредители на „ Дишай, България “ са:

Платформа „ Дишай Пловдив “

Сдружение „ Инициативи за Пловдив “

Сдружение „ Дишай Русе “

Група „ За чисти въздух и вода в Русе “

Гражданско обединяване „ Благоевград диша “

Сдружение „ Ти решаваш “

Сдружение „ Дишай, Девня “

Гражданска самодейност „ Дишай, Димитровград “

Гражданска самодейност „ Дишай, Велико Търново “

Сдружение „ Дишай, Перник “

Екологично съдружие „ За Земята “
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР