Националното музикално училище Любомир Пипков е на път да остане

...
Националното музикално училище Любомир Пипков е на път да остане
Коментари Харесай

Шумен скандал за спорен конкурс разтърси Музикалното училище

Националното музикално учебно заведение " Любомир Пипков " е на път да остане без шеф броени дни преди началото на новата образователна година поради гръмък скандал с конкурс за наемане на нови учители. Скандалът се развихри във Facebook в събота след ядосан пост на оперната прима Дарина Такова за изискванията на състезанието. Без въобще да си направи труда да беседва с шефа на учебното заведение Столина Добрева, министърът на културата Боил Банов непосредствено разгласи, още веднъж във Facebook, че чака оставката й.

Според уеб страницата на музикалното учебно заведение противоречивият конкурс е за наемане на общо 13 нови учители. Интересно е, че обявата е оповестена на уеб страницата на 23 август, 16 часа, а в това време документите за присъединяване в състезанието се подават до същия този 23 август, 16 часа. От текста на известието излиза наяве, че до състезанието ще бъдат позволени претенденти с висше музикално обучение с триумф от държавен изпит или отбрана на дипломна работа над 4.50. Допускат се и лица, приключили висше обучение в чужбина, в случай че то е прието в България. В какво тъкмо ще се състои самото съревнование сред претендентите, в известието не се споделя, като в него е указано, че искащите могат да получат тази информация на място.

Условията на състезанието провокираха изригване на световноизвестната оперна певица Дарина Такова във Facebook. " Аз, Дарина Такова, оперен актьор с интернационална кариера, изразяваща се в основни функции в театри като Миланската канара, Кралската опера в Лондон, Метрополитън опера, „ Лисеу “, „ Ла Фениче “, оперите в Париж, Мюнхен, Берлин, Неапол, Рим и още безчет театри и фестивали по целия свят, вокален възпитател от 12 години, взех решение да скъся пътя на децата от блуждаене сред педагози и институции, след които неизбежно стигат и до моя кабинет, и да аплайвам за мястото на преподавател по класическо пеене в Националното музикално учебно заведение „ Любомир Пипков “ в София. На мен ми бе обяснено от новата директорка, че: 1. Моята педагогическа активност не може да бъде зачетена като преподавателски опит, защото не се е случила под шапката на образователно заведение, т.е. аз аплайвам като новак преподавател, на равни начала с (например) деца, преди малко „ приключили бакалавър и/или магистратура в консерваторията с общ триумф не по-нисък от 4.50 “; 2. Моята кариера по международните оперни подиуми не може да бъде зачетена, по тази причина аз би трябвало да се изправя пред комисия и да извърша ПЕТ ПРОИЗВЕДЕНИЯ под акомпанимент на пиано, с цел да се види годна ли съм да преподавам пеене на деца на възраст сред 13 и 18 години ", написа тя. От поста й излиза наяве, че тя е надълбоко афектирана точно от настояването да извършва творби пред комисията, тъй като след неудачна лекарска интервенция към този момент не пее и това е известно. В кабинета си пред учениците Такова продължава да дава механически образци, само че не приема категорично настояването да извърши 5 творби.

От обясненията на директора Столина Добрева пред " Дневник " стана ясно, че състезанието е разгласен преди месец и тече в три етапи - насърчаване на писмена тематика, свирене или пеене и осъществяване на урок със събеседване с комисията. Добрева се била чула с Такова още при оповестяването на състезанието и останала сюрпризирана, че тя се интересува, тъй като при предишни предложения отказвала. " На 23 август тя пристигна да подаде документите си, като още веднъж се поинтересува би трябвало ли да минава през всички стадии на състезанието. Обясних, че няма по какъв начин да създадем по този начин, че откритият ред, по който би трябвало да бъде извършена процедурата, да бъде изменен или да бъде прескочен, или да заличим писмено този конкурс. Това би подложило институцията под ударите на закона, а спечелилият в подобен конкурс ще бъде нелегитимен. В момента, в който обясних това, госпожа Такова изрично отхвърли да си подаде документите ", описа Добрева. За оповестените позиции имало 50 претенденти. Добрева твърди, че се надява да откри общ език с Такова и да я привлекат като външен преподавател.

 

ВИСОКАТА ПОРТА

Скандалът провокира гневна реакция на културния министър Боил Банов, който разгласи, че постоянно има метод да се задържи кадър и без конкурс. " Очаквам оставката на Столина Добрева, тъй като да накараш един знаменит актьор, чиято кариера е свършила прибързано поради загуба на глас, да пее песни, с цел да предава своя опит в елитно българско учебно заведение, има нещо аморално в това, да не кажа ненормално ", сподели Банов пред " Дневник ". Според него отговорност на директора е било в такава обстановка да покаже почитание и да потърси друг метод. " Смятам, че шефът не е потърсил такива подходи, и по тази причина й искам оставката ", сподели Банов. Той добави, че нямало какво да приказва с Добрева и всичко е ясно. " Какво да ми изясни тъкмо? Че преди 10 години на тази наша огромна певица й е свършила кариерата поради проблеми с гласа, а тя в този момент я кара да пее песни пред комисия? ", попита Банов.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР