Национално проучване, проведено от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките

...
Национално проучване, проведено от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките
Коментари Харесай

ИАНМСП: Най-негативно влияние е оказала високата инфлация – 83%, политическата обстановка се е отразила неблагоприятно на 63,5 % от фирмите

Национално изследване, извършено от Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия, демонстрира, че родните МСП изпитват дефицит на работна ръка, само че огромна част от тях са съумели да вкарат нововъведения през 2022 година

Над 500 български дребни и междинни компании попълниха анкетата на Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия и дадоха противоположна връзка за развиването си през 2022 година в изискванията на редица неподходящи фактори като високата инфлация, политическата обстановка в страната, войната в Украйна, постпандемичната конюнктура и други.

От разбора на данните, осъществен и систематизиран от Агенцията, излиза наяве, че през предходната година най-силно отрицателно въздействие е оказала високата инфлация – близо 83% от МСП означават като проблем скока в цените, а на второ място по отрицателно влияние интервюираните са сложили политическата конюнктура в страната – тя се е отразила неподходящо на 63,5 % от компаниите. На трето място по отрицателно въздействие са класирани проблемите във веригите за доставки (57,6% от фирмите).

Националното изследване демонстрира още, че оценките на притежателите на дребните и междинните предприятия за развиването на бизнеса им във връзка с предлаганото портфолио от артикули и услуги, осъществените продажби и позицията им на пазара в страната се резервират непроменени спрямо предходната година. По отношение на позицията на МСП на задграничните пазари 58,6% от интервюираните показват, че пазарният им дял остава без смяна. Въпреки това единствено на 25,7 % от МСП са записали повишаване на облагата през годината.

Изследването сочи, че процентът на МСП, които са въвели някаква иновация е над 70, което доста надвишава упованията и е съображение за оптимизъм за развиването им. Най-висок е делът на осъществените продуктови нововъведения (40,6 %). Това е тясно обвързвано и с посоченото от интервюираните високо качество на продуктите и услугите като най-голямо конкурентно преимущество на предприятията им.

Най-сериозните проблеми, пред които са изправени предприятията по оценката на притежателите им, са неналичието на квалифицирана работна ръка, високите цени на енергоносителите и високите цени на материалите и суровините. Липсата на квалифицирани чиновници е посочена като главен проблем за развиването на МСП от близо 55 % от бизнесмените. Този проблем е с капацитет за усилване, поради възходящото търсене на дипломиран личен състав от всички стопански сфери, както и заради възходящите и появяващите се нови условия и умения към тях.

Нужда от финансиране предприятията имат най-много в региона на софтуерната рационализация и експортната активност.

Въпреки динамичната конюнктура 61,6% от дребните и междинните предприятия смятат, че бизнесът им върви в позитивна посока и резервират оптимистичните си настройки за удобното му развиване през тази година.

Анкетата е извършена през месец януари 2023 година, като над 500 компании дадоха отговор на 22 въпроси по групи. Пълният разбор, графики, подробни данни, оценка на бизнес средата в България и други е оповестен на уеб страницата на Агенцията :

Данните от актуалното изследване ще бъдат включени и в Годишния разбор за положението на дребните и междинните предприятия, който обичайно ИАНМСП приготвя и който ще бъде показан скоро от организацията.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР