Национално представително проучване от април 2021 г., изготвено от агенция

Национално представително проучване от април 2021 г., изготвено от агенция ...

Мъжете са по-големи оптимисти


Национално представително проучване от април 2021 г., изготвено от агенция Алфа Рисърч по поръчка на марка сокове, които присъстват на нашия пазар от 25 години, показва, че най-важните неща в живота са здравето и щастието на близките и любими хора. Това посочват 8 от всеки 10 човека в проучването.

Материалната обезпеченост, работата и перспективата за бъдещето са важни по принцип, но като непосредствен източник на преживени щастливи моменти остават на втори план. И въпреки че тези данни са общовалидни в национален мащаб, хората от София са фокусирани повече върху материалното (33.6%) и много държат да упражняват контрол над живота си, за разлика от живеещите в областни градове и малки населени места (23%). Мъжете също имат по-голяма склонност да търсят повече сигурност за бъдещето, докато жените успяват да оценят малките неща в живота (42.9%, спрямо 33.5% при мъжете). И при двата пола обаче с напредването на възрастта споделените моменти стават по-важни в сравнение с материалната обезпеченост. Едновременно с това мъжете са по-големи оптимисти и по-често гледат от свежата страна на живота (43.4%), докато при нежния пол резултатите са доста по-ниски - 31.9%.

Водещите три фактора, които могат да направят един обикновен момент по-свеж, са слушането на любима песен (43.5%), игра с децата или домашния любимец (40.8%) и любима храна и свежа напитка (26%). Далеч по-надолу в класацията остават практикуването на спорт (17.8%) и спонтанен шопинг (11.4%).

Източник: trud.bg